W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Gruszki w grzanym winie

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Przetwory

Gruszki w grzanym winie

Połówki małych gruszeczek w słodkiej, winnej zalewie z dodatkiem rozmaitych korzeni. Pyszne z klasycznym sosem waniliowym.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 1 słoik

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 1 i 1/4 małych gruszek
  • 2 szklanki cukru
  • butelka czerwonego wytrawnego wina
  • laska cynamonu
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 6 goździków
  • 2 paski skórki z pomarańczy
  • 2 paski skórki z cytryny
  • pół szklanki (125 ml) brandy

Gruszki w grzanym winie - Opis przyrządzania:

Gruszki kroimy na pół (przez środek ogonków), wycinamy gniazda nasienne i obieramy ze skórki. Do rondla wsypujemy cukier i wlewamy wino. Pogrzewamy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż cukier się rozpuści. Dodajemy laskę cynamonu, ziele angielskie, goździki, skórkę z pomarańczy i cytryny. Wrzucamy przygotowane gruszki. Na gruszkach kładziemy mały talerzyk, żeby gruszki nie wypływały na powierzchnię. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy 10 minut, aż gruszki nieco zmiękną, ale nie zaczną się rozgotowywać. Przekładamy gruszki do wyparzonego litrowego słoja. Syrop winny gotujemy 15 minut. Odmierzamy pół szklanki syropu, mieszamy z brandy i wlewamy do gruszek. Jeśli płyn nie objął owoców, znów mieszamy trochę syropu z brandy w proporcji 1:1 i wlewamy do słoja. Kręcimy trochę słojem, żeby alkohol wpłynął między gruszki. Odwracamy słój do góry nogami na kilka minut, po czym odstawiamy w chłodne, ciemne miejsce na co najmniej miesiąc przed degustacją.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Gruszki w grzanym winie: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: tylko dla dorosłych

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Gruszki w grzanym winie przepisy:

  • Najlepsze marynowane gruszki (Ani Kanabrodzkiej)
    To naprawdę są najlepsze gruszki na świecie! Przepis mam od przyjaciółki mojej Mamy i - Mamo, wybacz, ale jest lepszy, niż Twój! (to znaczy JESZCZE lepszy). Bez gruszek nie wyobrażam sobie żadnych Świąt, a pasują do każdego mięsa na zimno, szczególnie zaś do pasztetu. Świetne też z dziczyzną.
  • Gruszki marynowane z imbirem
    Gruszeczki w słodko-kwaśnym, mocno imbirowym syropie są doskonałe do rozmaitych mięs na zimno, pasztetów, a także do dań z dziczyzny.
  • Gruszki w czerwonym winie Gruszki w czerwonym winie
    Gruszki gotowane w czerwonym, korzennie przyprawionym winie są dobrym dodatkiem do dań z dziczyzny. I bardzo pięknie wyglądają!
  • Chutney z gruszek
    Lekko zeuropeizowana wersja chutneyu, doprawdy niezwykle udana. A gruszek u nas nie brakuje.
  • Gruszki w musztardowym syropie
    Jedna z wielu odmian mostarda di frutta, czyli słodko-ostrego owocowego dodatku do mięsa i serów. Bardzo oryginalny prezent dla bywałych smakoszy.




Podziel się linkiem:


Komentarze:

natalka, 2009-02-09 17:01:37
jesteś zachwycona, tylko się wstydzisz przyznać ;-)
Moja ocena: brak oceny

miska, 2009-02-09 15:03:16
Zachwycona nie jestem, ale smak z pewnością jest ciekawy.
Moja ocena: 4