Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Gruszki-w-grzanym-winie

Gruszki w grzanym winie

Połówki małych gruszeczek w słodkiej, winnej zalewie z dodatkiem rozmaitych korzeni. Pyszne z klasycznym sosem waniliowym.

Rodzaj dania: Przetwory

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 1 słoik

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
1 i 1/4 małych gruszek
2 szklanki cukru
butelka czerwonego wytrawnego wina
laska cynamonu
6 ziaren ziela angielskiego
6 goździków
2 paski skórki z pomarańczy
2 paski skórki z cytryny
pół szklanki (125 ml) brandy

Opis przyrządzania:
Gruszki kroimy na pół (przez środek ogonków), wycinamy gniazda nasienne i obieramy ze skórki. Do rondla wsypujemy cukier i wlewamy wino. Pogrzewamy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż cukier się rozpuści. Dodajemy laskę cynamonu, ziele angielskie, goździki, skórkę z pomarańczy i cytryny. Wrzucamy przygotowane gruszki. Na gruszkach kładziemy mały talerzyk, żeby gruszki nie wypływały na powierzchnię. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy 10 minut, aż gruszki nieco zmiękną, ale nie zaczną się rozgotowywać. Przekładamy gruszki do wyparzonego litrowego słoja. Syrop winny gotujemy 15 minut. Odmierzamy pół szklanki syropu, mieszamy z brandy i wlewamy do gruszek. Jeśli płyn nie objął owoców, znów mieszamy trochę syropu z brandy w proporcji 1:1 i wlewamy do słoja. Kręcimy trochę słojem, żeby alkohol wpłynął między gruszki. Odwracamy słój do góry nogami na kilka minut, po czym odstawiamy w chłodne, ciemne miejsce na co najmniej miesiąc przed degustacją.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: tylko dla dorosłych

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024