Gruszki gotowane w czerwonym, korzennie przyprawionym winie są dobrym dodatkiem do dań z dziczyzny. I bardzo pięknie wyglądają!
Kraj pochodzenia: Francja
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Gruszki w czerwonym winie - Opis przyrzÄ…dzania:
Piekarnik rozgrzewamy do 130 stopni. Gruszki obieramy cienko ze skórki, zostawiając ogonki. Małą łyżeczką wydłubujemy gniazda nasienne, ale nie jest to konieczne. Układamy gruszki w żaroodpornym naczyniu. W rondelku podgrzewamy wino z dodatkiem cukru i cynamonu. Gorącym winem polewamy gruszki i naczynie przykrywamy. Naczynie wstawiamy do piekarnika i pieczemy półtorej godziny. Gruszki odwracamy i pieczemy kolejną godzinę do półtorej, aż gruszki będą miękkie. Gruszki studzimy i podajemy na zimno.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Gruszki w czerwonym winie: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: eleganckie
Grupa konsumenta: tylko dla dorosłych
Styl potrawy: klasyczna