W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Gruszki w czerwonym winie

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Dodatek

Gruszki w czerwonym winie

Gruszki w czerwonym winie

Gruszki gotowane w czerwonym, korzennie przyprawionym winie są dobrym dodatkiem do dań z dziczyzny. I bardzo pięknie wyglądają!

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 6 twardych gruszek
  • 2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • 100 g cukru
  • 2 laski cynamonu

Gruszki w czerwonym winie - Opis przyrządzania:

Piekarnik rozgrzewamy do 130 stopni. Gruszki obieramy cienko ze skórki, zostawiając ogonki. Małą łyżeczką wydłubujemy gniazda nasienne, ale nie jest to konieczne. Układamy gruszki w żaroodpornym naczyniu. W rondelku podgrzewamy wino z dodatkiem cukru i cynamonu. Gorącym winem polewamy gruszki i naczynie przykrywamy. Naczynie wstawiamy do piekarnika i pieczemy półtorej godziny. Gruszki odwracamy i pieczemy kolejną godzinę do półtorej, aż gruszki będą miękkie. Gruszki studzimy i podajemy na zimno.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Gruszki w czerwonym winie: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: tylko dla dorosłych

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Gruszki w czerwonym winie przepisy:

  • Gruszki w grzanym winie
    Połówki małych gruszeczek w słodkiej, winnej zalewie z dodatkiem rozmaitych korzeni. Pyszne z klasycznym sosem waniliowym.
  • Holenderskie duszone gruszki (stoofperen) Holenderskie duszone gruszki (stoofperen)
    Bardzo popularny w Holandii dodatek do mięsa. Możemy także te gruszki potraktować deserowo i podać je z lodami i bitą śmietaną lub z ciepłym sosem waniliowym.
  • Flan z dyskretnym aromatem cytrynowym
    Delikatny krem z aromatem skórki cytrynowej. Podajemy z jakimś owocowym dodatkiem: cytrynowym confit, śliwkami w czerwonym winie, sałatką pomarańczową lub pomarańczami w waniliowej marynacie.
  • Gruszki z migdałową kruszonką
    Pyszny jesienny deser, doskonały na taki mglisty, zimny dzień, jaki mamy dzisiaj w Brukseli... Jeśli czujemy głód kaloryczny, podajemy gruszki z kulką lodów waniliowych lub miską lekko słodkiej bitej śmietany. Albo z sosem waniliowym.
  • Najlepsze marynowane gruszki (Ani Kanabrodzkiej)
    To naprawdę są najlepsze gruszki na świecie! Przepis mam od przyjaciółki mojej Mamy i - Mamo, wybacz, ale jest lepszy, niż Twój! (to znaczy JESZCZE lepszy). Bez gruszek nie wyobrażam sobie żadnych Świąt, a pasują do każdego mięsa na zimno, szczególnie zaś do pasztetu. Świetne też z dziczyzną.




Podziel się linkiem:


Komentarze: