Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Gruszki-w-czerwonym-winie

Gruszki w czerwonym winie

Gruszki gotowane w czerwonym, korzennie przyprawionym winie są dobrym dodatkiem do dań z dziczyzny. I bardzo pięknie wyglądają!

Rodzaj dania: Dodatek

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
6 twardych gruszek
2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
100 g cukru
2 laski cynamonu

Opis przyrządzania:
Piekarnik rozgrzewamy do 130 stopni. Gruszki obieramy cienko ze skórki, zostawiając ogonki. Małą łyżeczką wydłubujemy gniazda nasienne, ale nie jest to konieczne. Układamy gruszki w żaroodpornym naczyniu. W rondelku podgrzewamy wino z dodatkiem cukru i cynamonu. Gorącym winem polewamy gruszki i naczynie przykrywamy. Naczynie wstawiamy do piekarnika i pieczemy półtorej godziny. Gruszki odwracamy i pieczemy kolejną godzinę do półtorej, aż gruszki będą miękkie. Gruszki studzimy i podajemy na zimno.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: tylko dla dorosłych

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024