Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Groszek-po-francusku

Groszek po francusku

Groszek z sałatą - wersja klasyczna.

Rodzaj dania: Dodatek

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
mała zwykła sałata
400 g groszku
6 małych cebulek
4 łyżki masła
gałązka natki pietruszki
gałązka trybuli

Opis przyrządzania:
Sałatę obieramy z ciemniejszych zewnętrznych liści, bardzo starannie myjemy i otrząsamy z wody. Kroimy w cienkie paski. Cebulki obieramy i myjemy. Groszek, sałatę i cebulki wkładamy do rondla, dodajemy 3 łyżki masła, natkę i trybulę. Doprawiamy warzywa łyżeczką cukru, wsypujemy 1/2 łyżeczki soli i dolewamy kilka łyżek wody (2-3). Stawiamy na ogniu, przykrywamy i dusimy do miękkości przez 20 minut do pół godziny (w zależności od wielkości i wieku groszku). Przed podaniem usuwamy gałązki ziół i dodajemy kawalątek świeżego masła. Doprawiamy do smaku, jeśli czegoś jarzynkom brakuje.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024