Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Grecka-wersja-aioli

Grecka wersja aioli

Odmiana skordalii (czosnkowego greckiego piure), odmiana aioli (francuskiego majonezu czosnkowego) - razem bardzo udana kombinacja. Podajemy przede wszystkim do ryb i owoców morza.

Rodzaj dania: Sosy

Kraj pochodzenia: Grecja/Francja

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: średnio trudna

Składniki:
mały ziemniak na piure
4 ząbki czosnku
4 żółtka
olej słonecznikowy
oliwa z oliwek
łyżka soku z cytryny
ostra papryka

Opis przyrządzania:
Ziemniak szorujemy, wkładamy do garnuszka i zalewamy wrzątkiem. Stawiamy na ogniu i gotujemy, aż będzie miękki. Odcedzamy i odparowujemy, obieramy ze skórki i rozgniatamy na bardzo gładkie piure - najlepiej przy pomocy specjalnej praski do ziemniaków. Czosnek obieramy i wyciskamy w prasce do czosnku. Mieszamy z piure ziemniaczanym i odstawiamy do wystygnięcia. Surowe żółtka wbijamy do miski i starannie rozkłócamy trzepaczką. Odmierzamy 100 ml oleju i 50 ml oliwy. Do żółtek wlewamy kroplę oleju - DOSŁOWNIE - i mieszamy, aż olej całkowicie wymiesza się z żółtkami. Dolewamy następną kroplę i znów starannie mieszamy. Każdą następną kroplę dolewamy dopiero wtedy, gdy poprzednia jest doskonale wymieszana z żółtkami. Kiedy majonez zacznie gęstnieć, możemy zacząć dolewać olej już nie po kropli, a cienkim strumyczkiem, cały czas mieszając. Kiedy olej będzie już "wkręcony", zaczynamy dolewać oliwę. Mieszamy ukręcony majonez z piure ziemniaczano-czosnkowym. doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą i ostrą papryką.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024