Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Granita-z-czerwonych-porzeczek

Granita z czerwonych porzeczek

Wspaniały letni deser. Jeśli mamy ogród, a w nim porzeczki, robimy większą ilość granity i trzymamy ją w zamrażarce na dni, kiedy po porzeczkach zostaną już tylko gołe badyle...

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 8

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
600 g dojrzałych czerwonych porzeczek
2 pomarańcze
około 200 g cukru
150 ml dobrego słodkiego wina
gałązki czerwonych i białych porzeczek do ozdoby

Opis przyrządzania:
Porzeczki obskubujemy z gałązek i płuczemy na sicie. Pomarańcze szorujemy w gorącej wodzie, osuszamy. Ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Do sporego rondla wrzucamy porzeczki, dodajemy skórkę i sok z pomarańczy i cukier. Zagotowujemy i gotujemy kilka minut, aż porzeczki zaczną pękać (jakieś 5 minut). Przekładamy owoce do blendera lub malaksera i miksujemy. Przecieramy przez sitko i sprawdzamy, czy nie trzeba dosłodzić. Przecier studzimy i dolewamy wino, mieszamy. Wlewamy do płaskiego plastikowego pojemnika i wstawiamy do zamrażalnika. Po 2-3 godzinach wyjmujemy – masa powinna być częściowo zamrożona. Widelcem rozgniatamy zamrożone kryształy, dobrze mieszamy i wstawiamy z powrotem do zamrażalnika. Robimy to jeszcze co najmniej 3 razy, co godzinę do dwóch. Zamrożona masa nie może zawierać dużych grudek lodu – powinna być ziarnista. Zamrażamy ją teraz zupełnie i trzymamy w zamrażarce, aż będzie nam potrzebna. Kiedy nadejdzie czas podania deseru, wyjmujemy granitę z zamrażalnika i ostrą łyżką „strugamy” ją do ładnych szklaneczek. Ozdabiamy pięknymi gałązkami dojrzałych czerwonych i białych porzeczek.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024