W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

JesteÅ› w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Granita z arbuza

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Deser

Granita z arbuza

Deser - lub aperitif - na tropikalną pogodę. Arbuzową granitę wzmacniamy niedużą ilością czystej wódki, dzięki czemu ma nie tylko procenty, ale i lepszą konsystencję.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 600 g miąższu arbuza (czyli okoÅ‚o kilogramowy kawaÅ‚ek ze skórkÄ…)
  • 2 Å‚yżeczki soku z limetki
  • 60 g (1/4 szklanki) cukru
  • 60 ml (1/4 szklanki) wódki

Granita z arbuza - Opis przyrzÄ…dzania:

Arbuz kroimy w kawałki, usuwając po drodze pestki. Wkładamy miąższ do malaksera i dodajemy sok z limetki oraz cukier. Miksujemy na gładkie piure, po czym przecieramy przez gęste, plastikowe sitko. Dolewamy wódkę i próbujemy - jeśli arbuz nie był zbyt słodki, dodajemy jeszcze trochę cukru. Nawet jeśli nas kusi, nie dodajemy więcej alkoholu - nie ze względów zdrowotnych, ale granita nie będzie chciała w odpowiedni sposób zamarznąć. Wlewamy piure do płaskiego plastikowego pojemnika i wsadzamy do zamrażalnika. Po godzinie sprawdzamy - jeśli granita zaczęła zamarzać od brzegów, zdrapujemy ją widelcem, mieszamy z częścią niezamrożoną, rozgniatając widelcem. Wkłądamy granitę z powrotem do zamrażalnika. Zdrapywanie, mieszanie i rozgniatanie powtarzamy co pół godziny, aż granita zamarznie, tworząc małe, równej wielkości kryształki. Podajemy albo od razu, albo zostawiamy w zamrażalniku i skrobiemy widelcem do kieliszków tuż przed podaniem.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Granita z arbuza: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: tylko dla dorosłych

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Granita z arbuza przepisy:

  • Granita z ginu z tonikiem Granita z ginu z tonikiem
    Koktajl-deser dla dorosłych. Nie tylko smaczny, ale i ułatwiający trawienie - równie dobra wymówka, jak każda inna...
  • Granita z czerwonych porzeczek Granita z czerwonych porzeczek
    Wspaniały letni deser. Jeśli mamy ogród, a w nim porzeczki, robimy większą ilość granity i trzymamy ją w zamrażarce na dni, kiedy po porzeczkach zostaną już tylko gołe badyle...
  • Granita kawowa z likierem (lub bez)
    Granita ma wyłącznie zalety: jest pyszna, niskokaloryczna, dziecinnie łatwa, trzyma się ją w zamrażalniku - jednym słowem, nie wymaga od nas żadnego wysiłku, a efekt pewny.
  • Granita
  • Sorbet z czerwonych pomaraÅ„czy Sorbet z czerwonych pomaraÅ„czy
    Doskonały zimowy sorbet o wstrząsającym kolorze. Znakomity na zakończenie dużej i eleganckiej kolacji - każdą porcję możemy wówczas polać odrobiną zmrożonej czystej wódki lub też dopełnić wytrawnym szampanem. Bez tych zabiegów jest jednak równie smaczny... Możemy również użyć soku ze zwykłych pomarańczy, jeśli czerwone przeszły nam akurat koło nosa.




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: