W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

JesteÅ› w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Granita kawowa z likierem (lub bez)

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Deser

Granita kawowa z likierem (lub bez)

Granita ma wyłącznie zalety: jest pyszna, niskokaloryczna, dziecinnie łatwa, trzyma się ją w zamrażalniku - jednym słowem, nie wymaga od nas żadnego wysiłku, a efekt pewny.

Kraj pochodzenia: WÅ‚ochy

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 100 g cukru
  • 2 strÄ…czki kardamonu (lub maÅ‚y kawaÅ‚ek kory cynamonu)
  • pasek skórki z pomaraÅ„czy
  • 1/2 litra mocnej kawy z ekspresu
  • 6 Å‚yżek likieru kawowego lub koniaku
  • 6 Å‚yżek bitej Å›mietany

Granita kawowa z likierem (lub bez) - Opis przyrzÄ…dzania:

Na maÅ‚ym ogniu rozpuszczamy w rondelku cukier ze 150 ml wody. Dorzucamy kardamon lub cynamon i skórkÄ™ pomaraÅ„czowÄ…, gotujemy 3 minuty. Zdejmujemy z ognia i studzimy przez godzinÄ™. Wyrzucamy przyprawy. KawÄ™ mieszamy z syropem i oziÄ™biamy. Wlewamy do pÅ‚askiego plastikowego pojemnika i wstawiamy do zamrażalnika. Po 2-3 godzinach wyjmujemy – masa powinna być częściowo zamrożona. Widelcem rozgniatamy zamrożone krysztaÅ‚y, dobrze mieszamy i wstawiamy z powrotem do zamrażalnika. Robimy to jeszcze co najmniej 3 razy, co godzinÄ™ do dwóch. Zamrożona masa nie może zawierać dużych grudek lodu – powinna być ziarnista. Zamrażamy jÄ… teraz zupeÅ‚nie i trzymamy w zamrażarce, aż bÄ™dzie nam potrzebna. Kiedy nadejdzie czas podania deseru, wyjmujemy granitÄ™ z zamrażalnika i ostrÄ… Å‚yżkÄ… „strugamy” jÄ… do kieliszków do martini. GranitÄ™ polewamy Å‚yżkÄ… kawowego likieru (Kahlua lub Tia Maria) lub koniaku. Nie jest to jednak konieczne. Możemy też poÅ‚ożyć na wierzch Å‚yżkÄ™ bitej Å›mietany (wersja capuccino).

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Granita kawowa z likierem (lub bez): trzeba zrobić wcześniej

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: tylko dla dorosłych

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Granita kawowa z likierem (lub bez) przepisy:

  • Granita z czerwonych porzeczek Granita z czerwonych porzeczek
    Wspaniały letni deser. Jeśli mamy ogród, a w nim porzeczki, robimy większą ilość granity i trzymamy ją w zamrażarce na dni, kiedy po porzeczkach zostaną już tylko gołe badyle...
  • Granita z ginu z tonikiem Granita z ginu z tonikiem
    Koktajl-deser dla dorosłych. Nie tylko smaczny, ale i ułatwiający trawienie - równie dobra wymówka, jak każda inna...
  • Granita z arbuza
    Deser - lub aperitif - na tropikalną pogodę. Arbuzową granitę wzmacniamy niedużą ilością czystej wódki, dzięki czemu ma nie tylko procenty, ale i lepszą konsystencję.
  • Mrożony tort kawowy
    Elegancki mrożony deser dla amatorów kawy. Podajemy w zgrabnych trójkątach, z dodatkiem kawowego syropu.
  • Tort makowy mojej Mamusi
    Piękny, bogaty w smaku makowy tort przełożony maślanym kremem kawowym. W dawnej Polsce torty miały na wielkanocnym stole miejsce co najmniej równe z babami i mazurkami. Przywróćmy więc tę piękną tradycję, choćby przy pomocy makowego tortu mojej Mamusi.




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: