Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Granita-kawowa-z-likierem-lub-bez

Granita kawowa z likierem (lub bez)

Granita ma wyłącznie zalety: jest pyszna, niskokaloryczna, dziecinnie łatwa, trzyma się ją w zamrażalniku - jednym słowem, nie wymaga od nas żadnego wysiłku, a efekt pewny.

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia: Włochy

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
100 g cukru
2 strączki kardamonu (lub mały kawałek kory cynamonu)
pasek skórki z pomarańczy
1/2 litra mocnej kawy z ekspresu
6 łyżek likieru kawowego lub koniaku
6 łyżek bitej śmietany

Opis przyrządzania:
Na małym ogniu rozpuszczamy w rondelku cukier ze 150 ml wody. Dorzucamy kardamon lub cynamon i skórkę pomarańczową, gotujemy 3 minuty. Zdejmujemy z ognia i studzimy przez godzinę. Wyrzucamy przyprawy. Kawę mieszamy z syropem i oziębiamy. Wlewamy do płaskiego plastikowego pojemnika i wstawiamy do zamrażalnika. Po 2-3 godzinach wyjmujemy – masa powinna być częściowo zamrożona. Widelcem rozgniatamy zamrożone kryształy, dobrze mieszamy i wstawiamy z powrotem do zamrażalnika. Robimy to jeszcze co najmniej 3 razy, co godzinę do dwóch. Zamrożona masa nie może zawierać dużych grudek lodu – powinna być ziarnista. Zamrażamy ją teraz zupełnie i trzymamy w zamrażarce, aż będzie nam potrzebna. Kiedy nadejdzie czas podania deseru, wyjmujemy granitę z zamrażalnika i ostrą łyżką „strugamy” ją do kieliszków do martini. Granitę polewamy łyżką kawowego likieru (Kahlua lub Tia Maria) lub koniaku. Nie jest to jednak konieczne. Możemy też położyć na wierzch łyżkę bitej śmietany (wersja capuccino).

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: tylko dla dorosłych

Styl potrawy: klasyczna

Podobne przepisy:

PieceOfCake © 2008-2024