Doskonałe gofry w tonacji jesiennej - a to ze względu na cynamon dodany do ciasta, który jakoś kojarzy mi się właśnie z tą porą roku. Dobrym dodatkiem będą pieczone jabłka lub duszone wiśnie.
Kraj pochodzenia: Francja - Pikardia
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
125 g mÄ…ki
2 żółtka
60 g cukru pudru
płaska łyżeczka mielonego cynamonu
25 ml rumu
1/2 paczuszki proszku do pieczenia
60 g masła
2 łyżki kwaśnej śmietany
olej do smarowania gofrownicy
cukier puder do posypania
Gofry staroświeckie z Pikardii - Opis przyrządzania:
Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy żółtka, cukier puder, cynamon, rum, proszek do pieczenia i szklankę wody. Miksujemy wszystko na gładką masę. Masło topimy w małym rondelku i mieszamy z kwaśną śmietaną. Dodajemy do ciasta, jeszcze raz starannie mieszamy i odstawiamy na godzinkę. Pieczemy gofry zgodnie z instrukcją dołączoną do gofrownicy. Podajemy oprószone cukrem pudrem.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować Gofry staroświeckie z Pikardii: trzeba zrobić wcześniej
Podobne do Gofry staroświeckie z Pikardii przepisy:
Gofry brukselskie Gofry brukselskie są cieńsze i delikatniejsze od tych z Liege. Warto spróbować - a muszę przyznać, że porcja ciepłych gofrów może rozjaśnić najbardziej ponury i deszczowy dzień (a tych w Belgii nie brakuje, klimat taki).
Gofry brukselskie 2 Muszę przyznać, że ten przepis na gofry wydaje mi się najlepszym spośród wszystkich, z którymi dotąd miałam przyjemność! Wyszło zeń mnóstwo pachnących, puszystych i przepysznych wafli, które moja Rodzina pożarła w tempie dotąd nie widzianym. Niektórzy chcieli gofry jedynie oprószone cukrem pudrem, inni woleli z bitą śmietaną, Mąż zażyczył sobie wersję pełną. A ja nadal najbardziej lubię gofry z odrobiną kwaśnej śmietany i domowym dżemem truskawkowym...
Gofry cynamonowe Smaczne i lekkie gofry dla wielbicieli cynamonu. Najlepsze są z bitą śmietaną i smażonymi jabłkami.
Gofry (jeszcze jedne) Jesień przyszła, prognoza na cały tydzień ponura - deszcz, wiatr, szaro i zimno. Może gofry pomogą przeżyć?
Gofry piaskowe Dobrych gofrów nigdy za wiele - jest coś takiego... wspierającego duchowo, kiedy czekamy na gorącą porcje rumianych gofrów, zaglądamy do maszynki (czy już? czy nie przywierają?), przygotowujemy dodatki... W moim przypadku zawsze będzie to gęsta kwaśna śmietana i dżem truskawkowy mojej Mamusi...