Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Gofry-staroswieckie-z-Pikardii

Gofry staroświeckie z Pikardii

Doskonałe gofry w tonacji jesiennej - a to ze względu na cynamon dodany do ciasta, który jakoś kojarzy mi się właśnie z tą porą roku. Dobrym dodatkiem będą pieczone jabłka lub duszone wiśnie.

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia: Francja - Pikardia

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
125 g mąki
2 żółtka
60 g cukru pudru
płaska łyżeczka mielonego cynamonu
25 ml rumu
1/2 paczuszki proszku do pieczenia
60 g masła
2 łyżki kwaśnej śmietany
olej do smarowania gofrownicy
cukier puder do posypania

Opis przyrządzania:
Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy żółtka, cukier puder, cynamon, rum, proszek do pieczenia i szklankę wody. Miksujemy wszystko na gładką masę. Masło topimy w małym rondelku i mieszamy z kwaśną śmietaną. Dodajemy do ciasta, jeszcze raz starannie mieszamy i odstawiamy na godzinkę. Pieczemy gofry zgodnie z instrukcją dołączoną do gofrownicy. Podajemy oprószone cukrem pudrem.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Podobne przepisy:

PieceOfCake © 2008-2024