Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Gofry-staroswieckie-z-Pikardii
Gofry staroświeckie z Pikardii
Doskonałe gofry w tonacji jesiennej - a to ze względu na cynamon dodany do ciasta, który jakoś kojarzy mi się właśnie z tą porą roku. Dobrym dodatkiem będą pieczone jabłka lub duszone wiśnie.
Rodzaj dania: Deser
Kraj pochodzenia: Francja - Pikardia
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
125 g mąki
2 żółtka
60 g cukru pudru
płaska łyżeczka mielonego cynamonu
25 ml rumu
1/2 paczuszki proszku do pieczenia
60 g masła
2 łyżki kwaśnej śmietany
olej do smarowania gofrownicy
cukier puder do posypania
Opis przyrządzania:
Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy żółtka, cukier puder, cynamon, rum, proszek do pieczenia i szklankę wody. Miksujemy wszystko na gładką masę. Masło topimy w małym rondelku i mieszamy z kwaśną śmietaną. Dodajemy do ciasta, jeszcze raz starannie mieszamy i odstawiamy na godzinkę. Pieczemy gofry zgodnie z instrukcją dołączoną do gofrownicy. Podajemy oprószone cukrem pudrem.
Temperatura podawania:ciepła
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024