Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Gofry-parzone
Gofry parzone
Gofry z ciasta podobnego do ptysiowego są lekkie i smaczne. Podajemy z bitą śmietaną i sałatką z truskawek i pomarańczy (patrz przepis) lub z kwaśną śmietaną i dżemem truskawkowym.
Rodzaj dania: Deser
Kraj pochodzenia: Francja
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
200 ml mleka
50 ml kremowej śmietanki
30 g masła
75 g mąki
30 g cukru
3 jajka
topione masło do smarowania gofrownicy
Opis przyrządzania:
Połowę mleka (100 ml) wlewamy do małego rondelka i dodajemy śmietankę. Zagotowujemy i odstawiamy do wystygnięcia. W drugim rondlu zagotowujemy resztę mleka z masłem i szczyptą soli. Wsypujemy mąkę, starannie mieszamy drewnianą łyżką i gotujemy jeszcze 2-3 minuty na maleńkim ogniu, mieszając. Przekładamy ciasto do miski i dodajemy cukier. Mieszamy ręcznym mikserem i wbijamy po jednym jajka. Zanim wbijemy kolejne jajko, poprzednie powinno być doskonale wmieszane w ciasto. Na koniec dodajemy mleko ze śmietanką, mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Gofrownicę smarujemy topionym masłem i pieczemy gofry zgodnie z instrukcją dołączoną do urządzenia.
Temperatura podawania:ciepła
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024