Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Gofry-parzone

Gofry parzone

Gofry z ciasta podobnego do ptysiowego są lekkie i smaczne. Podajemy z bitą śmietaną i sałatką z truskawek i pomarańczy (patrz przepis) lub z kwaśną śmietaną i dżemem truskawkowym.

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
200 ml mleka
50 ml kremowej śmietanki
30 g masła
75 g mąki
30 g cukru
3 jajka
topione masło do smarowania gofrownicy

Opis przyrządzania:
Połowę mleka (100 ml) wlewamy do małego rondelka i dodajemy śmietankę. Zagotowujemy i odstawiamy do wystygnięcia. W drugim rondlu zagotowujemy resztę mleka z masłem i szczyptą soli. Wsypujemy mąkę, starannie mieszamy drewnianą łyżką i gotujemy jeszcze 2-3 minuty na maleńkim ogniu, mieszając. Przekładamy ciasto do miski i dodajemy cukier. Mieszamy ręcznym mikserem i wbijamy po jednym jajka. Zanim wbijemy kolejne jajko, poprzednie powinno być doskonale wmieszane w ciasto. Na koniec dodajemy mleko ze śmietanką, mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Gofrownicę smarujemy topionym masłem i pieczemy gofry zgodnie z instrukcją dołączoną do urządzenia.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Podobne przepisy:

PieceOfCake © 2008-2024