W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Gofry brukselskie 2

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Deser

Gofry brukselskie 2

Gofry brukselskie 2

Muszę przyznać, że ten przepis na gofry wydaje mi się najlepszym spośród wszystkich, z którymi dotąd miałam przyjemność! Wyszło zeń mnóstwo pachnących, puszystych i przepysznych wafli, które moja Rodzina pożarła w tempie dotąd nie widzianym. Niektórzy chcieli gofry jedynie oprószone cukrem pudrem, inni woleli z bitą śmietaną, Mąż zażyczył sobie wersję pełną. A ja nadal najbardziej lubię gofry z odrobiną kwaśnej śmietany i domowym dżemem truskawkowym...

Kraj pochodzenia: Belgia

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: średnio trudna

Składniki:

  • 250g mąki
  • 1/2 łyżki suszonych drożdży
  • łyżka cukru
  • zwykłe opakowanie cukru waniliowego
  • 2 całe jajka
  • 1 białko
  • szklanka (1/4 litra) mleka lub gazowanej wody
  • 100g masła
  • olej do smarowania gofrownicy
  • cukier puder do posypania
  • bita śmietana do podania
  • dżem truskawkowy
  • świeże owoce itd...

Gofry brukselskie 2 - Opis przyrządzania:

Mąkę przesiewamy do miski, dodając szczyptę soli.
Dodajemy drożdże, cukier i cukier waniliowy.
Dzielimy jajka na białka i żółtka. Żółtka mieszamy z mlekiem lub gazowaną wodą, po czym wlewamy do mąki, mieszając, żeby powstało gładkie ciasto - można to zrobić mikserem lub przy pomocy drewnianej łyżki.
Masło topimy w rondelku i dolewamy do ciasta, cały czas mieszając.
Białka (te z całych jajek i to jedno dodatkowe) ubijamy na sztywno, po czym delikatnie mieszamy z ciastem.
Miskę z ciastem przykrywamy kawałkiem plastikowej folii i odstawiamy w ciepłe miejsce na 3 kwadranse do godziny - powinno dwukrotnie powiększyć swoją objętość.
Rozgrzewamy gofrownicę - tradycyjnie brukselskie gofry powinny mieć kształt prostokątów, ale nie bądźmy zbyt zasadniczy... - i nalewamy ciasto zgodnie z instrukcją producenta. Gofrownice różnią się między sobą, ale zazwyczaj należy posmarować rozgrzane foremki olejem i wlać chochelką ciasto, wypełniając foremki mniej więcej w 2/3 (gofry urosną!).
Pieczemy gofry na złoty kolor (jakieś 3 do 5 minut, ale dobrze jest sprawdzić w tabelkach w instrukcji), po czym wyjmujemy z gofrownicy i oprószamy cukrem pudrem.
Podajemy na ciepło, z lekko osłodzona bitą śmietaną, owocami, sosem czekoladowym, dżemem i tak dalej...

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Gofry brukselskie 2: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Gofry brukselskie 2 przepisy:

  • Gofry brukselskie Gofry brukselskie
    Gofry brukselskie są cieńsze i delikatniejsze od tych z Liege. Warto spróbować - a muszę przyznać, że porcja ciepłych gofrów może rozjaśnić najbardziej ponury i deszczowy dzień (a tych w Belgii nie brakuje, klimat taki).
  • Gofry (jeszcze jedne)
    Jesień przyszła, prognoza na cały tydzień ponura - deszcz, wiatr, szaro i zimno. Może gofry pomogą przeżyć?
  • Gofry cynamonowe
    Smaczne i lekkie gofry dla wielbicieli cynamonu. Najlepsze są z bitą śmietaną i smażonymi jabłkami.
  • Gofry drożdżowe francuskie
    Drożdżowe gofry według tego przepisu, smaczne i delikatne, zaraz po upieczeniu są miękkie, robią się kruche w miarę stygnięcia. Oczywiście zjadamy je zaraz po upieczeniu - jeśli trochę ciasta nam zostanie, trzymamy je przez noc w lodówce. Nazajutrz zanurzamy w nim kawałki jabłek i smażymy na oleju.
  • Gofry staroświeckie z Pikardii
    Doskonałe gofry w tonacji jesiennej - a to ze względu na cynamon dodany do ciasta, który jakoś kojarzy mi się właśnie z tą porą roku. Dobrym dodatkiem będą pieczone jabłka lub duszone wiśnie.


Podziel się linkiem:




Komentarze: