Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Gofry-brukselskie-2

Gofry brukselskie 2

Muszę przyznać, że ten przepis na gofry wydaje mi się najlepszym spośród wszystkich, z którymi dotąd miałam przyjemność! Wyszło zeń mnóstwo pachnących, puszystych i przepysznych wafli, które moja Rodzina pożarła w tempie dotąd nie widzianym. Niektórzy chcieli gofry jedynie oprószone cukrem pudrem, inni woleli z bitą śmietaną, Mąż zażyczył sobie wersję pełną. A ja nadal najbardziej lubię gofry z odrobiną kwaśnej śmietany i domowym dżemem truskawkowym...

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia: Belgia

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: średnio trudna

Składniki:
250g mąki
1/2 łyżki suszonych drożdży
łyżka cukru
zwykłe opakowanie cukru waniliowego
2 całe jajka
1 białko
szklanka (1/4 litra) mleka lub gazowanej wody
100g masła
olej do smarowania gofrownicy
cukier puder do posypania
bita śmietana do podania
dżem truskawkowy
świeże owoce itd...

Opis przyrządzania:
Mąkę przesiewamy do miski, dodając szczyptę soli.
Dodajemy drożdże, cukier i cukier waniliowy.
Dzielimy jajka na białka i żółtka. Żółtka mieszamy z mlekiem lub gazowaną wodą, po czym wlewamy do mąki, mieszając, żeby powstało gładkie ciasto - można to zrobić mikserem lub przy pomocy drewnianej łyżki.
Masło topimy w rondelku i dolewamy do ciasta, cały czas mieszając.
Białka (te z całych jajek i to jedno dodatkowe) ubijamy na sztywno, po czym delikatnie mieszamy z ciastem.
Miskę z ciastem przykrywamy kawałkiem plastikowej folii i odstawiamy w ciepłe miejsce na 3 kwadranse do godziny - powinno dwukrotnie powiększyć swoją objętość.
Rozgrzewamy gofrownicę - tradycyjnie brukselskie gofry powinny mieć kształt prostokątów, ale nie bądźmy zbyt zasadniczy... - i nalewamy ciasto zgodnie z instrukcją producenta. Gofrownice różnią się między sobą, ale zazwyczaj należy posmarować rozgrzane foremki olejem i wlać chochelką ciasto, wypełniając foremki mniej więcej w 2/3 (gofry urosną!).
Pieczemy gofry na złoty kolor (jakieś 3 do 5 minut, ale dobrze jest sprawdzić w tabelkach w instrukcji), po czym wyjmujemy z gofrownicy i oprószamy cukrem pudrem.
Podajemy na ciepło, z lekko osłodzona bitą śmietaną, owocami, sosem czekoladowym, dżemem i tak dalej...

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024