W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

JesteÅ› w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Gofry brukselskie

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Deser

Gofry brukselskie

Gofry brukselskie

Gofry brukselskie są cieńsze i delikatniejsze od tych z Liege. Warto spróbować - a muszę przyznać, że porcja ciepłych gofrów może rozjaśnić najbardziej ponury i deszczowy dzień (a tych w Belgii nie brakuje, klimat taki).

Kraj pochodzenia: Belgia-Bruksela

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 100 g masÅ‚a plus wiÄ™cej do pieczenia
  • 5 jajek
  • 150 g mÄ…ki
  • 30 g cukru
  • szklanka (ćwierć litra) mleka
  • cukier puder do posypania

Gofry brukselskie - Opis przyrzÄ…dzania:

Masło topimy w rondelku i odstawiamy do przestygnięcia. Jajka dzielimy na żółtka i białka. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier i szczyptę soli. Wlewamy żółtka i mieszamy mikserem (lub trzepaczką) na gładkie ciasto, dolewając stopniowo mleko. Wlewamy ochłodzone masło, mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę z drugą szczyptą soli. Delikatnie, acz stanowczo, mieszamy białka z ciastem. Pieczemy gofry zgodnie z instrukcją dołączoną do gofrownicy. Posypujemy cukrem pudrem i podajemy na ciepło.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Gofry brukselskie: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: