Gofry brukselskie są cieńsze i delikatniejsze od tych z Liege. Warto spróbować - a muszę przyznać, że porcja ciepłych gofrów może rozjaśnić najbardziej ponury i deszczowy dzień (a tych w Belgii nie brakuje, klimat taki).
Kraj pochodzenia: Belgia-Bruksela
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Gofry brukselskie - Opis przyrzÄ…dzania:
Masło topimy w rondelku i odstawiamy do przestygnięcia. Jajka dzielimy na żółtka i białka. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier i szczyptę soli. Wlewamy żółtka i mieszamy mikserem (lub trzepaczką) na gładkie ciasto, dolewając stopniowo mleko. Wlewamy ochłodzone masło, mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę z drugą szczyptą soli. Delikatnie, acz stanowczo, mieszamy białka z ciastem. Pieczemy gofry zgodnie z instrukcją dołączoną do gofrownicy. Posypujemy cukrem pudrem i podajemy na ciepło.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować Gofry brukselskie: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna