Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Gofry-brukselskie

Gofry brukselskie

Gofry brukselskie są cieńsze i delikatniejsze od tych z Liege. Warto spróbować - a muszę przyznać, że porcja ciepłych gofrów może rozjaśnić najbardziej ponury i deszczowy dzień (a tych w Belgii nie brakuje, klimat taki).

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia: Belgia-Bruksela

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
100 g masła plus więcej do pieczenia
5 jajek
150 g mąki
30 g cukru
szklanka (ćwierć litra) mleka
cukier puder do posypania

Opis przyrządzania:
Masło topimy w rondelku i odstawiamy do przestygnięcia. Jajka dzielimy na żółtka i białka. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier i szczyptę soli. Wlewamy żółtka i mieszamy mikserem (lub trzepaczką) na gładkie ciasto, dolewając stopniowo mleko. Wlewamy ochłodzone masło, mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę z drugą szczyptą soli. Delikatnie, acz stanowczo, mieszamy białka z ciastem. Pieczemy gofry zgodnie z instrukcją dołączoną do gofrownicy. Posypujemy cukrem pudrem i podajemy na ciepło.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Podobne przepisy:

PieceOfCake © 2008-2024