Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Gofry-brukselskie
Gofry brukselskie
Gofry brukselskie są cieńsze i delikatniejsze od tych z Liege. Warto spróbować - a muszę przyznać, że porcja ciepłych gofrów może rozjaśnić najbardziej ponury i deszczowy dzień (a tych w Belgii nie brakuje, klimat taki).
Rodzaj dania: Deser
Kraj pochodzenia: Belgia-Bruksela
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
100 g masła plus więcej do pieczenia
5 jajek
150 g mąki
30 g cukru
szklanka (ćwierć litra) mleka
cukier puder do posypania
Opis przyrządzania:
Masło topimy w rondelku i odstawiamy do przestygnięcia. Jajka dzielimy na żółtka i białka. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier i szczyptę soli. Wlewamy żółtka i mieszamy mikserem (lub trzepaczką) na gładkie ciasto, dolewając stopniowo mleko. Wlewamy ochłodzone masło, mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę z drugą szczyptą soli. Delikatnie, acz stanowczo, mieszamy białka z ciastem. Pieczemy gofry zgodnie z instrukcją dołączoną do gofrownicy. Posypujemy cukrem pudrem i podajemy na ciepło.
Temperatura podawania:ciepła
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024