Pyszny bezmięsny obiad lub lekka kolacja - włoskie zielone leniwki, polane pachnącym, szałwiowo-czosnkowym masełkiem. Mmm...
Kraj pochodzenia: WÅ‚ochy
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Gnocchi szpinakowo-kozie - Opis przyrzÄ…dzania:
Szpinak przebieramy, odrywamy łodyżki (chyba, że listki bardzo młode, to nie trzeba) i bardzo starannie płuczemy w kilku zmianach zimnej wody. Odsączamy na sicie. Szpinak wrzucamy na dużą, suchą patelnię. Stawiamy na średnim ogniu i czekamy, aż listki zwiędną. Zwiększamy ogień i odparowujemy szpinak możliwie starannie, starając się jednocześnie go nie przypalić. Odsączamy szpinak na sitku, a gdy przestygnie, odciskamy z wody tak dokładnie, jak się da. Siekamy szpinak drobno i mieszamy z rozgniecionym kozim twarogiem i jajkami. Parmezan ścieramy na drobnej tarce i 3/4 (około 75 g) dodajemy do masy szpinakowo-kozio-jajecznej. Dosypujemy 4-5 łyżek mąki, sól i trochę świeżo startej gałki muszkatołowej. Mieszamy wszystko na gładkie ciasto, dodając ewentualnie jeszcze ciut mąki. Wstawiamy ciasto na godzinę do lodówki. Nastawiamy duży gar osolonej wody. Listkom szałwi obrywamy ogonki. Listki płuczemy i starannie osuszamy na ściereczce. Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Na teflonowej patelni roztapiamy masło, wrzucamy szałwię i plasterki czosnku. Podgrzewamy na dość małym ogniu, aż czosnek zmięknie, ale nie zacznie się rumienić. Wyjmujemy ciasto z lodówki i łyżeczką formujemy małe, kształtne kluseczki. Wrzucamy je sukcesywnie do wrzącej wody, a kiedy wypłyną na powierzchnię, powinny być gotowe - trzeba jednak próbować, bo czas gotowania zależy od wielu czynników. Kiedy gnocchi będą ugotowane, odławiamy je łyżką cedzakową, starannie osączamy i przekładamy na ogrzany półmisek. Zwiększamy ogień pod masłem z szałwią i czosnkiem i czekamy, aż czosnek zacznie się lekko rumienić. Natychmiast polewamy kluseczki masłem i podajemy bez zwłoki, za to z resztą tartego parmezanu i pieprzem prosto z młynka.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Gnocchi szpinakowo-kozie: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |