Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Gnocchi-szpinakowo-kozie

Gnocchi szpinakowo-kozie

Pyszny bezmięsny obiad lub lekka kolacja - włoskie zielone leniwki, polane pachnącym, szałwiowo-czosnkowym masełkiem. Mmm...

Rodzaj dania: Danie główne

Kraj pochodzenia: Włochy

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
500 g (1/2 kg) świeżego szpinaku
350 g zwartego koziego twarogu
3 jajka
100 g świeżego parmezanu
kilka łyżek zwykłej mąki
gałka muszkatołowa
pęczek świeżej szałwi
3 ząbki czosnku
60 g masła

Opis przyrządzania:
Szpinak przebieramy, odrywamy łodyżki (chyba, że listki bardzo młode, to nie trzeba) i bardzo starannie płuczemy w kilku zmianach zimnej wody. Odsączamy na sicie. Szpinak wrzucamy na dużą, suchą patelnię. Stawiamy na średnim ogniu i czekamy, aż listki zwiędną. Zwiększamy ogień i odparowujemy szpinak możliwie starannie, starając się jednocześnie go nie przypalić. Odsączamy szpinak na sitku, a gdy przestygnie, odciskamy z wody tak dokładnie, jak się da. Siekamy szpinak drobno i mieszamy z rozgniecionym kozim twarogiem i jajkami. Parmezan ścieramy na drobnej tarce i 3/4 (około 75 g) dodajemy do masy szpinakowo-kozio-jajecznej. Dosypujemy 4-5 łyżek mąki, sól i trochę świeżo startej gałki muszkatołowej. Mieszamy wszystko na gładkie ciasto, dodając ewentualnie jeszcze ciut mąki. Wstawiamy ciasto na godzinę do lodówki. Nastawiamy duży gar osolonej wody. Listkom szałwi obrywamy ogonki. Listki płuczemy i starannie osuszamy na ściereczce. Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Na teflonowej patelni roztapiamy masło, wrzucamy szałwię i plasterki czosnku. Podgrzewamy na dość małym ogniu, aż czosnek zmięknie, ale nie zacznie się rumienić. Wyjmujemy ciasto z lodówki i łyżeczką formujemy małe, kształtne kluseczki. Wrzucamy je sukcesywnie do wrzącej wody, a kiedy wypłyną na powierzchnię, powinny być gotowe - trzeba jednak próbować, bo czas gotowania zależy od wielu czynników. Kiedy gnocchi będą ugotowane, odławiamy je łyżką cedzakową, starannie osączamy i przekładamy na ogrzany półmisek. Zwiększamy ogień pod masłem z szałwią i czosnkiem i czekamy, aż czosnek zacznie się lekko rumienić. Natychmiast polewamy kluseczki masłem i podajemy bez zwłoki, za to z resztą tartego parmezanu i pieprzem prosto z młynka.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024