Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Frykadelki-z-sosem-smietanowym

Frykadelki z sosem śmietanowym

Bardzo dobre, rodzinne danie - niemal takie, jak w IKEI ;-). Podajemy z frytkami, sosem żurawinowym i sałatą.

Rodzaj dania: Danie główne mięsne

Kraj pochodzenia: Kraje skandynawskie

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
25 g tartej bułki
100 ml mleka
400 g mielonej wieprzowiny
3 łyżki siekanej natki
2 łyżeczki ostrej musztardy
olej słonecznikowy
szklanka kremowej śmietanki

Opis przyrządzania:
Bułkę zalewamy mlekiem i odstawiamy na 10 minut. Kiedy bułka napęcznieje, dodajemy mięso, 2 łyżki natki, łyżeczkę musztardy oraz trochę soli i pieprzu. Mieszamy wszystko dokładnie i toczymy z masy kuleczki wielkości włoskiego orzecha. Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Wkładamy kulki i smażymy na średnim ogniu, aż będą ładnie przyrumienione ze wszystkich stron. Na patelnię wlewamy śmietankę i dodajemy drugą łyżeczkę musztardy. Gotujemy na małym ogniu przez 20 minut - sos powinien zgęstnieć i mieć beżowy kolor. Tuż przed podaniem posypujemy frykadelki resztą natki.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Podobne przepisy:

PieceOfCake © 2008-2024