Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Francuski-flan-z-prawdziwkow

Francuski flan z prawdziwków

Flan, czyli zapiekany kremik w formie zgrabnej babeczki. Podajemy jako subtelną przystawkę lub jako dodatek do dziczyzny.

Rodzaj dania: Przystawka

Kraj pochodzenia: Francja-Bordeaux

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
150 g pięknych borowików
szalotka
łyżka masła plus trochę do smarowania foremek
2 duże jajka
125 ml (1/2 szklanki) kremowej śmietanki
125 ml (1/2 szklanki) mleka
gałka muszkatołowa

Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Nastawiamy garnek z wodą.
Borowiki ocieramy z leśnych pozostałości, przycinamy nóżki przy podstawie. Kroimy grzyby w kawałki i wrzucamy na minutę do wrzątku. Odcedzamy, studzimy, po czym dobrze odciskamy nadmiar wody.
Odciśnięte grzyby drobniutko siekamy.
Szalotkę obieramy i też drobno siekamy.
Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy grzyby i smażymy, mieszając, przez 5 minut. Dodajemy szalotkę i smażymy, nadal mieszając, jeszcze ze 3-4 minuty. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestygnięcia.
Do miski wbijamy jajka i roztrzepujemy je trzepaczką. Dolewamy śmietankę i mleko, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i świeżo zmieloną gałką muszkatołową, starannie mieszamy na gładką masę. Dodajemy grzyby i jeszcze raz mieszamy.
Smarujemy masłem 4 wysokie foremki, takie na jedną porcję (tzw. dariole) i napełniamy masą grzybową.
Głęboką brytfankę wykładamy papierem do pieczenia, wstawiamy foremki i wlewamy tyle wrzącej wody, żeby sięgała do 2/3 ich wysokości.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na mniej więcej pół godziny.
Wyjmujemy brytfankę z pieca, a miseczki z brytfanki. Odstawiamy na 5 minut, po czym odwracamy na talerze.
Podajemy na gorąco lub ciepło.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024