Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Francuska-zupa-z-porow

Francuska zupa z porów

Łagodna w smaku, klasyczna francuska zupa. Podajemy z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

Rodzaj dania: Zupa

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
6 średnich porów
3 duże ziemniaki na piure
2 łyżki masła
150 ml kremowej śmietanki

Opis przyrządzania:
Pory obieramy z wierzchnich liści, odcinamy korzonki i ciemnozielone końce. Kroimy wzdłuż na pół i starannie płuczemy. Kroimy w cienkie plasterki. Ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy w kostkę. Masło wkładamy do sporego rondla i stawiamy na ogniu. Wrzucamy pory i smażymy na średnim ogniu, aż zmiękną. Dodajemy ziemniaki, solimy i dolewamy 6 szklanek (półtora litra) gorącej wody. Zagotowujemy, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez 20 minut. Zupę miksujemy w mikserze, po czym przecieramy przez sitko i wlewamy znów do garnka. Podgrzewamy i dodajemy śmietankę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy i nalewamy do ogrzanych talerzy.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024