Bardzo prosta, bardzo elegancka przystawka - terrine z prawdziwków i koziego sera, pokrojona w plastry, podana z małą sałatką i świeżymi orzechami włoskimi.
Kraj pochodzenia: Francja
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Francuska terrine z prawdziwków - Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Prawdziwki ocieramy z leśnych paprochów, przycinamy nóżki.
Kładziemy grzyby na sporym arkuszu folii aluminiowej, solimy i (pardon) pieprzymy. Zaginamy boki folii do góry i zawijamy razem tak, by powstała szczelna paczka. Wkładamy paczkę do pieca na 10 minut.
Wyjmujemy prawdziwki z piekarnika i studzimy. Rozwijamy paczkę i kroimy grzyby w plastry o grubości mniej więcej 1 cm.
Szklaną lub porcelanową formę do terrine wykładamy plastikową folią. Na spód kładziemy pojedynczą warstwę plastrów prawdziwków. Na grzybach rozsmarowujemy warstwę koziego twarogu, solimy, pieprzymy. Skrapiamy olejem z orzechów (1/2 łyżki), kładziemy prawdziwki, twarożek i tak dalej do wyczerpania składników.
Terrine przykrywamy folią i na wierzch kładziemy odpowiednio przycięty kawałek sztywnej tektury. Na tekturze kładziemy obciążniki - na przykład dwie puszki z czymśtam.
Wstawiamy terrine do lodówki na 24 godziny.
Tuż przed podaniem robimy sałatkę: orzechy łupiemy i obieramy z jasnobrązowej gorzkawej skórki, po czym grubo siekamy.
Oliwki pozbawiamy pestek, siekamy.
Ukręcamy sos z reszty oleju z orzechów, oleju z pestek winogron, łyżki (lub dwu) octu balsamicznego, soli i pieprzu.
Endywię myjemy i starannie osączamy w ściereczce.
Wyjmujemy terrine z lodówki, zdejmujemy puszki, tekturę i folię, odwracamy na deseczkę. Kroimy terrine w grube plastry i kładziemy na ładnych talerzykach.
Mieszamy endywię z sosem, orzechami i oliwkami. Kładziemy małą porcję sałatki obok każdego plastra terrine.
Podajemy natychmiast, z cienkimi grzaneczkami melba.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Francuska terrine z prawdziwków: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: eleganckie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | Grudzień 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Śr | Czw | Pią | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |