W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Focaccia z bobem

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Małe danie

Focaccia z bobem

Bardzo oryginalny przepis - mam nadzieję, że udany, bo sama jeszcze nie próbowałam. Gdyby ktoś zechciał ją upiec, to błagam o komentarz!

Kraj pochodzenia: Włochy

Liczba porcji: 6-8

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 200 g świeżego bobu
  • cebulka dymka
  • oliwa z oliwek
  • 500 g (pół kg) mąki
  • 20 g świeżych drożdży
  • łyżka cukru
  • gruba sól

Focaccia z bobem - Opis przyrządzania:

Bób płuczemy i obieramy z jasnozielonej skórki. Grubo siekamy. Dymkę myjemy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, wrzucamy cebulkę i smażymy przez minutkę-dwie, wlewamy kilka łyżek wody i dodajemy bób. Dusimy warzywa przez kwadrans, solimy i - za przeproszeniem - pieprzymy. Mąkę przesiewamy przez sito do miski, dodajemy pokruszone drożdże, płaską łyżkę cukru, 3 łyżki oliwy i 200 ml ciepłej wody. Ręcznie lub mikserem zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto, dolewając ewentualnie jeszcze ciut ciepłej wody. Kiedy ciasto będzie gładkie, wyrabiamy je jeszcze przez 5 minut, po czym dodajemy uduszone warzywa i zagniatamy przez kolejne 5 minut. toczymy z ciasta kulę, wkładamy ją do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto zagniatamy, żeby wydusić z niego nadmiar powietrza, po czym formujemy formujemy z niego prostokąt o wymiarach mniej więcej 20x30 cm. Układamy na blaszce, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na pół godziny. Nagrzewamy piekarnik do 230 stopni. Mieszamy 4 łyżki oliwy i 3 łyżki wody i pędzelkiem smarujemy powierzchnię focaccii. Palcami robimy wgłębienia na całej powierzchni chlebka, po czym posypujemy grubą solą. Wstawiamy focaccię do nagrzanego piekarnika na mniej więcej 20 minut - powinna wyrosnąć i przyrumienić się, ale bez przesady. Focaccię podajemy na ciepło.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Focaccia z bobem: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Focaccia z bobem przepisy:

  • Ciasto drożdżowe uniwersalne (słone) Ciasto drożdżowe uniwersalne (słone)
    Prościuteńkie ciasto na pizzę, focaccię czy paluszki chlebowe.
  • Focaccia z orzechami laskowymi
    Mam wielki, pierwotny sentyment do domowego chleba - zapach, smak, energiczne zagniatanie ciasta (noo, szczerze mówiąc, robi to za mnie KitchenAid...), formowanie bochenków. Super zajęcie, bardzo terapeutyczne.
  • Ciasto na pizzę Alberty Ciasto na pizzę Alberty
    Przepis dostałam od Alberty, która prowadzi kursy kulinarne pod Perugią, w Umbrii. Tam jadłam najlepszą pizzę świata - z kwiatami cukinii.
  • "Brzydki chlebek" - całkiem ładny!
    Świetny biały chleb, typu ciabatta, ulubione pieczywo Starszego Dziecka. Wcale nie jest taki brzydki - nazwa jest tradycyjna, używana dla chleba pieczonego nie w formie, a w postaci ręcznie kształtowanego bochenka. Świetny do maczania w oliwie z ziołami.
  • Ciasto drożdżowe słodkie (podstawowe)
    Ach jesień, ach śliwki, ach ciepły placuszek ze śliwkami... Et voila! oto właściwe ciasto na taki placek (na inne zresztą też).




Podziel się linkiem:


Komentarze: