Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Focaccia-z-bobem

Focaccia z bobem

Bardzo oryginalny przepis - mam nadzieję, że udany, bo sama jeszcze nie próbowałam. Gdyby ktoś zechciał ją upiec, to błagam o komentarz!

Rodzaj dania: Małe danie

Kraj pochodzenia: Włochy

Liczba porcji: 6-8

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
200 g świeżego bobu
cebulka dymka
oliwa z oliwek
500 g (pół kg) mąki
20 g świeżych drożdży
łyżka cukru
gruba sól

Opis przyrządzania:
Bób płuczemy i obieramy z jasnozielonej skórki. Grubo siekamy. Dymkę myjemy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, wrzucamy cebulkę i smażymy przez minutkę-dwie, wlewamy kilka łyżek wody i dodajemy bób. Dusimy warzywa przez kwadrans, solimy i - za przeproszeniem - pieprzymy. Mąkę przesiewamy przez sito do miski, dodajemy pokruszone drożdże, płaską łyżkę cukru, 3 łyżki oliwy i 200 ml ciepłej wody. Ręcznie lub mikserem zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto, dolewając ewentualnie jeszcze ciut ciepłej wody. Kiedy ciasto będzie gładkie, wyrabiamy je jeszcze przez 5 minut, po czym dodajemy uduszone warzywa i zagniatamy przez kolejne 5 minut. toczymy z ciasta kulę, wkładamy ją do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto zagniatamy, żeby wydusić z niego nadmiar powietrza, po czym formujemy formujemy z niego prostokąt o wymiarach mniej więcej 20x30 cm. Układamy na blaszce, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na pół godziny. Nagrzewamy piekarnik do 230 stopni. Mieszamy 4 łyżki oliwy i 3 łyżki wody i pędzelkiem smarujemy powierzchnię focaccii. Palcami robimy wgłębienia na całej powierzchni chlebka, po czym posypujemy grubą solą. Wstawiamy focaccię do nagrzanego piekarnika na mniej więcej 20 minut - powinna wyrosnąć i przyrumienić się, ale bez przesady. Focaccię podajemy na ciepło.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024