Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Focaccia-z-bobem
Focaccia z bobem
Bardzo oryginalny przepis - mam nadzieję, że udany, bo sama jeszcze nie próbowałam. Gdyby ktoś zechciał ją upiec, to błagam o komentarz!
Rodzaj dania: Małe danie
Kraj pochodzenia: Włochy
Liczba porcji: 6-8
Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
200 g świeżego bobu
cebulka dymka
oliwa z oliwek
500 g (pół kg) mąki
20 g świeżych drożdży
łyżka cukru
gruba sól
Opis przyrządzania:
Bób płuczemy i obieramy z jasnozielonej skórki. Grubo siekamy. Dymkę myjemy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, wrzucamy cebulkę i smażymy przez minutkę-dwie, wlewamy kilka łyżek wody i dodajemy bób. Dusimy warzywa przez kwadrans, solimy i - za przeproszeniem - pieprzymy. Mąkę przesiewamy przez sito do miski, dodajemy pokruszone drożdże, płaską łyżkę cukru, 3 łyżki oliwy i 200 ml ciepłej wody. Ręcznie lub mikserem zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto, dolewając ewentualnie jeszcze ciut ciepłej wody. Kiedy ciasto będzie gładkie, wyrabiamy je jeszcze przez 5 minut, po czym dodajemy uduszone warzywa i zagniatamy przez kolejne 5 minut. toczymy z ciasta kulę, wkładamy ją do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto zagniatamy, żeby wydusić z niego nadmiar powietrza, po czym formujemy formujemy z niego prostokąt o wymiarach mniej więcej 20x30 cm. Układamy na blaszce, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na pół godziny. Nagrzewamy piekarnik do 230 stopni. Mieszamy 4 łyżki oliwy i 3 łyżki wody i pędzelkiem smarujemy powierzchnię focaccii. Palcami robimy wgłębienia na całej powierzchni chlebka, po czym posypujemy grubą solą. Wstawiamy focaccię do nagrzanego piekarnika na mniej więcej 20 minut - powinna wyrosnąć i przyrumienić się, ale bez przesady. Focaccię podajemy na ciepło.
Temperatura podawania:ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024