Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Flan-z-dyskretnym-aromatem-cytrynowym

Flan z dyskretnym aromatem cytrynowym

Delikatny krem z aromatem skórki cytrynowej. Podajemy z jakimś owocowym dodatkiem: cytrynowym confit, śliwkami w czerwonym winie, sałatką pomarańczową lub pomarańczami w waniliowej marynacie.

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 8

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: średnio trudna

Składniki:
cytryna
100 g cukru
1 l (4 szklanki) kremowej śmietanki
8 żółtek
2 jajka

Opis przyrządzania:
Cytrynę starannie myjemy w bardzo gorącej wodzie i osuszamy. Ostrym nożykiem ścinamy cienką warstwę skórki. Do garnka wsypujemy cukier, dodajemy skórkę cytrynową i śmietankę. Doprowadzamy do wrzenia, uważając, by nie wykipiało. Garnek zdejmujemy z ognia, przykrywamy i odstawiamy na godzinę. Przelewamy przez gęste sitko. W misce miksujemy żółtka i jajka. Dolewamy przecedzoną śmietankę. Piekarnik nagrzewamy do 140 stopni. Przelewamy krem do 8 żaroodpornych miseczek tak, by sięgał aż po brzeg. Miseczki ustawiamy na głębokiej blaszce i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na środkową półkę. Dokoła miseczek wlewamy gorącą wodę tak, by sięgała do połowy wysokości miseczek. Pieczemy flany przez półtorej godziny - po godzinie formę z miseczkami przykrywamy folią aluminiową. Upieczony krem wyjmujemy z piekarnika i z wody. Odstawiamy do wystygnięcia, po czym przykrywamy każdą miseczkę kawałkiem plastikowej folii i wstawiamy na co najmniej 2 godziny do lodówki. Przed podaniem zdejmujemy folię. Każdy krem "objeżdżamy" dokoła nożem, oddzielając go od ścianek miseczki. Zanurzamy każdą miseczkę na chwilę w gorącej wodzie, po czym przykrywamy talerzykiem, odwracamy i wytrząsamy. Szeroką łopatką kuchenną przenosimy każdy flan na talerzyk deserowy. Obok kładziemy owoce: śliwki w winie, pomarańcze w waniliowej marynacie lub łyżkę cytrynowego confit.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024