Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Flan-pomidorowy
Flan pomidorowy
Krem, ale na słono. Na słodko-słono, jak mawia mój Teść, bo przecież pomidory też są słodkie. Bardzo dobra przystawka lub nieoczekiwany dodatek do mięsa (lub ryby) z grilla.
Rodzaj dania: Przystawka
Kraj pochodzenia: Francja
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
6 jajek
szklanka kremowej śmietanki
200 g podstawowego sosu ze świeżych pomidorów
1/2 pęczka szczypiorku
Opis przyrządzania:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Jajka wbijamy do miski i ubijamy widelcem, dodając śmietankę. Kiedy masa będzie jednolita, dodajemy sos pomidorowy. Ubijamy dalej, aż wszystkie składniki się połączą. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Szczypiorek myjemy, osuszamy i drobno siekamy. dodajemy do kremu pomidorowego. Krem rozdzielamy między 6 żaroodpornych miseczek. Miseczki ustawiamy na głębokiej blaszce i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na środkową półkę. Dokoła miseczek wlewamy gorącą wodę tak, by sięgała do połowy wysokości miseczek. Pieczemy 20 minut, aż krem będzie ścięty ( na środku może być jeszcze lekko płynny). Wyjmujemy miseczki z piekarnika i odstawiamy do przestudzenia. Podajemy na ciepło lub letnio, z dodatkiem cienkich grzanek.
Temperatura podawania:ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024