Nowe podejście do (zmęczonego już nieco) omletu z pieczarkami.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Flan grzybowy z ziołami - Opis przyrządzania:
Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni. Pieczarki pozbawiamy nóżek i ewentualnie zdejmujemy skórkę z kapeluszy. Grzybki kroimy w cienkie plasterki. Szalotki obieramy i drobno siekamy. Masło rozgrzewamy na dużej patelni, wrzucamy szalotki i smażymy na małym ogniu, aż zmiękną, czyli 5 minut. Dodajemy pieczarki, zwiększamy ogień i smażymy pieczarki, aż puszczą wodę. Na sporym ogniu odparowujemy, po czym smażymy pieczarki jeszcze chwilę, aż zaczną się złocić. Odstawiamy do przestygnięcia. Jajka roztrzepujemy ze śmietanką. Natkę i szczypiorek drobno siekamy. Dodajemy do jajek. Pieczarki też dodajemy do jajek, wszystko starannie mieszamy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i odrobiną startej gałki muszkatołowej. 4 małe naczynka żaroodporne (jednoporcjowe, o średnicy około 12 cm i głębokości 4-5 cm) smarujemy masłem. Foremki napełniamy masą jajeczno-pieczarkową. Foremki ustawiamy w naczyniu żaroodpornym. Do naczynia wlewamy tyle wrzącej wody, by sięgała mniej więcej do połowy foremek. Wszystko razem wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczmy mniej więcej 20 minut - trzeba sprawdzić, flan ma być ścięty, ale nie powinien się przyrumienić. Flany podajemy na gorąco lub ciepło, z zieloną sałatą.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Flan grzybowy z ziołami: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | Luty 2025 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | 2 | |||||
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 |
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 |
24 | 25 | 26 | 27 | 28 |