Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Flan-grzybowy-z-ziolami

Flan grzybowy z ziołami

Nowe podejście do (zmęczonego już nieco) omletu z pieczarkami.

Rodzaj dania: Małe danie

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
1/2 kg (500 g) pieczarek
2 szalotki
50 g masła
4 jajka
200 ml kremowej śmietanki
mały pęczek natki pietruszki
mały pęczek szczypiorku
gałka muszkatołowa
masło do smarowania

Opis przyrządzania:
Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni. Pieczarki pozbawiamy nóżek i ewentualnie zdejmujemy skórkę z kapeluszy. Grzybki kroimy w cienkie plasterki. Szalotki obieramy i drobno siekamy. Masło rozgrzewamy na dużej patelni, wrzucamy szalotki i smażymy na małym ogniu, aż zmiękną, czyli 5 minut. Dodajemy pieczarki, zwiększamy ogień i smażymy pieczarki, aż puszczą wodę. Na sporym ogniu odparowujemy, po czym smażymy pieczarki jeszcze chwilę, aż zaczną się złocić. Odstawiamy do przestygnięcia. Jajka roztrzepujemy ze śmietanką. Natkę i szczypiorek drobno siekamy. Dodajemy do jajek. Pieczarki też dodajemy do jajek, wszystko starannie mieszamy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i odrobiną startej gałki muszkatołowej. 4 małe naczynka żaroodporne (jednoporcjowe, o średnicy około 12 cm i głębokości 4-5 cm) smarujemy masłem. Foremki napełniamy masą jajeczno-pieczarkową. Foremki ustawiamy w naczyniu żaroodpornym. Do naczynia wlewamy tyle wrzącej wody, by sięgała mniej więcej do połowy foremek. Wszystko razem wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczmy mniej więcej 20 minut - trzeba sprawdzić, flan ma być ścięty, ale nie powinien się przyrumienić. Flany podajemy na gorąco lub ciepło, z zieloną sałatą.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024