W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Flan bananowy

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Deser

Flan bananowy

Flan bananowy

Błyskawiczny, prościutki krem, który robimy, gdy banany, które mamy w domu, dojrzewają zbyt szybko. Wszystkie składniki kremu miksujemy po prostu ze sobą i pieczemy w kąpieli wodnej. Voila!

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 3 dojrzałe banany
  • 5 jajek
  • szklanka mleka kokosowego
  • sok z limetki
  • cukier
  • łyżeczka zmielonego kardamonu

Flan bananowy - Opis przyrządzania:

Nagrzewamy piekarnik do 150 stopni.
Banany obieramy ze skórki, łamiemy na kawałki i wkładamy do blendera. Dodajemy jajka, mleko kokosowe i sok wyciśnięty z limetki.
Wszystko razem miksujemy na gładką masę, próbujemy i - jeśli trzeba - słodzimy do smaku.
Dodajemy kardamon i jeszcze raz miksujemy.
Przelewamy krem do małych żaroodpornych miseczek lub do jednej większej, dość płaskiej.
Stawiamy miseczki (lub miskę) na głębokiej blasze i wstawiamy do piekarnika. Dokoła wlewamy wrzącą wodę tak, żeby sięgała do połowy wysokości miseczek.
Pieczemy krem mniej więcej pół godziny (w przypadku małych miseczek) do 45 minut (w przypadku jednej dużej). Krem powinien zastygnąć, choć na środku może być jeszcze ciut płynny (zastygnie stygnąc).
Krem wyjmujemy z piekarnika i kąpieli wodnej i studzimy.
Podajemy na letnio lub zimno.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Flan bananowy: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: egzotyczna

Wersja do druku


Podobne do Flan bananowy przepisy:

  • Krem bananowy z sezamem
    Delikatny krem z jajek, śmietanki i bananów, z karmelem na wierzchu. Bardzo smaczny, szczególnie dobrze sprawdza się po grillu o tematyce egzotycznej.
  • Mus jogurtowy z bananami
    Zrobiłam ten deser dziś na lunch dla Pań z Klubu, tylko że przekładałam bananami w karmelowej marynacie, a nie smażonymi. Do tego dałam puchaty karmel, chipsy bananowe i bananową tarte tatin...
  • Flan pomidorowy
    Krem, ale na słono. Na słodko-słono, jak mawia mój Teść, bo przecież pomidory też są słodkie. Bardzo dobra przystawka lub nieoczekiwany dodatek do mięsa (lub ryby) z grilla.
  • Banany po kreolsku
    Błyskawiczny bananowy deser z akcentami amerykańskiego Południa. Aby oddać się rozpuście bez ograniczeń, obok ciepłych bananów kładziemy kulkę dobrych lodów kokosowych.
  • Krem brazylijski
    Doskonały deser na zakończenie kolacji przy grillu, gdy raczyliśmy się dużą ilością mięsa. Chłodny i delikatny krem w niedużych porcjach to właśnie to, na co będziemy mieli ochotę.


Podziel się linkiem:




Komentarze: