Błyskawiczny, prościutki krem, który robimy, gdy banany, które mamy w domu, dojrzewają zbyt szybko. Wszystkie składniki kremu miksujemy po prostu ze sobą i pieczemy w kąpieli wodnej. Voila!
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Flan bananowy - Opis przyrzÄ…dzania:
Nagrzewamy piekarnik do 150 stopni.
Banany obieramy ze skórki, łamiemy na kawałki i wkładamy do blendera. Dodajemy jajka, mleko kokosowe i sok wyciśnięty z limetki.
Wszystko razem miksujemy na gładką masę, próbujemy i - jeśli trzeba - słodzimy do smaku.
Dodajemy kardamon i jeszcze raz miksujemy.
Przelewamy krem do małych żaroodpornych miseczek lub do jednej większej, dość płaskiej.
Stawiamy miseczki (lub miskę) na głębokiej blasze i wstawiamy do piekarnika. Dokoła wlewamy wrzącą wodę tak, żeby sięgała do połowy wysokości miseczek.
Pieczemy krem mniej więcej pół godziny (w przypadku małych miseczek) do 45 minut (w przypadku jednej dużej). Krem powinien zastygnąć, choć na środku może być jeszcze ciut płynny (zastygnie stygnąc).
Krem wyjmujemy z piekarnika i kÄ…pieli wodnej i studzimy.
Podajemy na letnio lub zimno.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować Flan bananowy: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: egzotyczna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |