Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Flan-bananowy

Flan bananowy

Błyskawiczny, prościutki krem, który robimy, gdy banany, które mamy w domu, dojrzewają zbyt szybko. Wszystkie składniki kremu miksujemy po prostu ze sobą i pieczemy w kąpieli wodnej. Voila!

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
3 dojrzałe banany
5 jajek
szklanka mleka kokosowego
sok z limetki
cukier
łyżeczka zmielonego kardamonu

Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 150 stopni.
Banany obieramy ze skórki, łamiemy na kawałki i wkładamy do blendera. Dodajemy jajka, mleko kokosowe i sok wyciśnięty z limetki.
Wszystko razem miksujemy na gładką masę, próbujemy i - jeśli trzeba - słodzimy do smaku.
Dodajemy kardamon i jeszcze raz miksujemy.
Przelewamy krem do małych żaroodpornych miseczek lub do jednej większej, dość płaskiej.
Stawiamy miseczki (lub miskę) na głębokiej blasze i wstawiamy do piekarnika. Dokoła wlewamy wrzącą wodę tak, żeby sięgała do połowy wysokości miseczek.
Pieczemy krem mniej więcej pół godziny (w przypadku małych miseczek) do 45 minut (w przypadku jednej dużej). Krem powinien zastygnąć, choć na środku może być jeszcze ciut płynny (zastygnie stygnąc).
Krem wyjmujemy z piekarnika i kąpieli wodnej i studzimy.
Podajemy na letnio lub zimno.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: egzotyczna

PieceOfCake © 2008-2024