Flamiche z porami, czyli kisz z północnej Francji. Robię go często, gdyż w zimie mój ekologiczny koszyk z warzywkami pełen jest doskonałych porów.
Kraj pochodzenia: Francja-Pikardia
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Flamiche z porami - Opis przyrzÄ…dzania:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Dużą formÄ™ do tarty smarujemy masÅ‚em. Zagniatamy kruche ciasto, rozwaÅ‚kowujemy je na dość cienki placek i wykÅ‚adamy nim formÄ™ do tarty. Brzegów nie obcinamy. Pory obieramy ze zwiÄ™dÅ‚ych liÅ›ci, odcinamy i wyrzucamy same koÅ„cówki, a resztÄ™ starannie pÅ‚uczemy. Kroimy pory wzdÅ‚uż na pół, a potem w dość duże kawaÅ‚ki. Ponieważ flamiche jest potrawÄ… wiejskÄ…, kroimy także części zielone. Dusimy pory w Å‚yżce masÅ‚a na dużej patelni na maÅ‚ym ogniu przez kwadrans, bÄ…dź do czasu, kiedy siÄ™ zeszklÄ…, ale nie zarumieniÄ… (trzeba mieszać co jakiÅ› czas). Przestudzone pory rozkÅ‚adamy równomiernie na surowym cieÅ›cie. W misce mieszamy jajka, Å›mietanÄ™, ser oraz sól i pieprz do smaku. Wylewamy na pory i zaginamy zwisajÄ…ce brzegi ciasta na wierzch. Pieczemy w nagrzanym piekarniku, aż wierzch bÄ™dzie Å‚adnie rumiany – jakieÅ› pół godziny. Podajemy na gorÄ…co, na ciepÅ‚o, bÄ…dź też oziÄ™biamy zupeÅ‚nie i kroimy w maÅ‚e kawaÅ‚ki – wówczas jest to doskonaÅ‚a pogryzka do wina na przyjÄ™ciach stojÄ…cych.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Flamiche z porami: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |