W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Flamiche z porami

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Małe danie

Flamiche z porami

Flamiche z porami, czyli kisz z północnej Francji. Robię go często, gdyż w zimie mój ekologiczny koszyk z warzywkami pełen jest doskonałych porów.

Kraj pochodzenia: Francja-Pikardia

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • masło do smarowania formy
  • porcja kruchego ciasta do słonych tart (patrz przepis)
  • 6-8 dużych lub 12 cienkich porów
  • łyżka masła
  • 3 jajka
  • 1/4 kg (250 g) gęstej kwaśnej śmietany
  • 100 g tartego sera gruyere

Flamiche z porami - Opis przyrządzania:

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Dużą formę do tarty smarujemy masłem. Zagniatamy kruche ciasto, rozwałkowujemy je na dość cienki placek i wykładamy nim formę do tarty. Brzegów nie obcinamy. Pory obieramy ze zwiędłych liści, odcinamy i wyrzucamy same końcówki, a resztę starannie płuczemy. Kroimy pory wzdłuż na pół, a potem w dość duże kawałki. Ponieważ flamiche jest potrawą wiejską, kroimy także części zielone. Dusimy pory w łyżce masła na dużej patelni na małym ogniu przez kwadrans, bądź do czasu, kiedy się zeszklą, ale nie zarumienią (trzeba mieszać co jakiś czas). Przestudzone pory rozkładamy równomiernie na surowym cieście. W misce mieszamy jajka, śmietanę, ser oraz sól i pieprz do smaku. Wylewamy na pory i zaginamy zwisające brzegi ciasta na wierzch. Pieczemy w nagrzanym piekarniku, aż wierzch będzie ładnie rumiany – jakieś pół godziny. Podajemy na gorąco, na ciepło, bądź też oziębiamy zupełnie i kroimy w małe kawałki – wówczas jest to doskonała pogryzka do wina na przyjęciach stojących.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Flamiche z porami: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Flamiche z porami przepisy:

  • Jajka pieczone w miseczkach z szynki
    Zabawne danko na brunch - zamiast smażyć na patelni, pieczemy jajka w piekarniku, wbiwszy je uprzednio w miseczki zrobione z plastrów surowej szynki. Wyglądają naprawdę pięknie i wszystkim smakują - dzieci je uwielbiają! Trzeba tylko dobrze wysmarować foremki oliwą, żeby nie było potem problemów z wyjmowaniem jajek, które zawsze jakoś przeciekną przez szynkę i przykleją się do dna foremek...
  • Ciepła przystawka z porów i sera coulommiers
    Ni to ciastko, ni to flan ni suflet z pysznego francuskiego sera coulommiers i duszonych porów. Bardzo dobra i elegancka przystawka. Można także podać to danie na deser - nie wszyscy lubią słodycze, a dobrze jest czymś zakończyć uroczysty posiłek, zresztą niesłodkie desery akurat są w modzie. A - trzeba pamiętać, żeby ser był zimny, łatwiej będzie go obrać ze skórki i pokroić w plasterki.
  • Pory z kaparami i jajkiem
    Znakomity dodatek do białej ryby - mięciutkie pory i sos z dodatkiem złocistego oleju rzepakowego (trzeba tylko użyć olej z pierwszego tłoczenia). Takie pory można też podać na przystawkę lub jako dodatek do rozmaitych postaci wieprzowiny (pieczony boczek, gotowana golonka).
  • Duszone pory
    Rozpływające się w ustach pory są doskonałym dodatkiem właściwie do wszystkiego: kurczaka, wołowiny, ryby... Bardzo odpowiednia potrawa do podawania w zimie, kiedy wybór świeżych warzyw jest ograniczony.
  • Mój ulubiony koper włoski (zapiekany)
    Włoska zapiekanka z kopru i porów, ze sporą ilością parmezanu. Lubię zjeść do niej po prostu kawałek bagietki (pyszna kolacja, z kieliszkiem różowego wina), ale możemy tę zapiekankę potraktować też jako jarzynkę do mięsa, czy – jeszcze lepiej – ryby.




Podziel się linkiem:


Komentarze: