Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Flamiche-z-porami

Flamiche z porami

Flamiche z porami, czyli kisz z północnej Francji. Robię go często, gdyż w zimie mój ekologiczny koszyk z warzywkami pełen jest doskonałych porów.

Rodzaj dania: Małe danie

Kraj pochodzenia: Francja-Pikardia

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
masło do smarowania formy
porcja kruchego ciasta do słonych tart (patrz przepis)
6-8 dużych lub 12 cienkich porów
łyżka masła
3 jajka
1/4 kg (250 g) gęstej kwaśnej śmietany
100 g tartego sera gruyere

Opis przyrządzania:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Dużą formę do tarty smarujemy masłem. Zagniatamy kruche ciasto, rozwałkowujemy je na dość cienki placek i wykładamy nim formę do tarty. Brzegów nie obcinamy. Pory obieramy ze zwiędłych liści, odcinamy i wyrzucamy same końcówki, a resztę starannie płuczemy. Kroimy pory wzdłuż na pół, a potem w dość duże kawałki. Ponieważ flamiche jest potrawą wiejską, kroimy także części zielone. Dusimy pory w łyżce masła na dużej patelni na małym ogniu przez kwadrans, bądź do czasu, kiedy się zeszklą, ale nie zarumienią (trzeba mieszać co jakiś czas). Przestudzone pory rozkładamy równomiernie na surowym cieście. W misce mieszamy jajka, śmietanę, ser oraz sól i pieprz do smaku. Wylewamy na pory i zaginamy zwisające brzegi ciasta na wierzch. Pieczemy w nagrzanym piekarniku, aż wierzch będzie ładnie rumiany – jakieś pół godziny. Podajemy na gorąco, na ciepło, bądź też oziębiamy zupełnie i kroimy w małe kawałki – wówczas jest to doskonała pogryzka do wina na przyjęciach stojących.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024