Bardzo świąteczny deser z suszonych śliwek, bitej śmietany i cynamonu. Doskonały na trawienie po świątecznym obżarstwie.
Kraj pochodzenia: Finlandia
Liczba porcji: 4-6
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Fiński deser z suszonych śliwek - Opis przyrządzania:
Wkładamy śliwki do garnka i dolewamy 6 szklanek (czyli półtora litra) zimnej wody. Zostawiamy na noc. Następnego dnia dodajemy 100 g cukru i jedną z lasek cynamonu. Stawiamy na ogniu i zagotowujemy, po czym gotujemy na średnim ogniu, aż śliwki będą miękkie i zaczną się rozpadać - trudno powiedzieć, jak długo, bo to zależy od śliwek. Mączkę kukurydzianą rozrabiamy z niedużą ilością zimnej wody i dodajemy do gotujących się śliwek. Gotujemy, mieszając, przez kilka minut, aż deser zgęstnieje. Przelewamy śliwki do miseczek - najładniej wyglądają w kieliszkach na nóżce - i posypujemy powierzchnię cukrem (te 2 pozostałe łyżki). Zostawiamy do wystygnięcia. Śmietankę ubijamy na półsztywno i wykładamy na wierzch śliwek. Drugą laskę cynamonu łamiemy wzdłuż na patyczki i ozdabiamy nimi deser.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować Fiński deser z suszonych śliwek: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: tradycyjna