Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Finski-deser-z-suszonych-sliwek

Fiński deser z suszonych śliwek

Bardzo świąteczny deser z suszonych śliwek, bitej śmietany i cynamonu. Doskonały na trawienie po świątecznym obżarstwie.

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia: Finlandia

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
500 g (1/2 kg) suszonych śliwek bez pestek
100 g cukru plus 2 łyżki
2 laski cynamonu
5 płaskich łyżek gładkiej mączki kukurydzianej
300 ml zimnej kremowej śmietanki

Opis przyrządzania:
Wkładamy śliwki do garnka i dolewamy 6 szklanek (czyli półtora litra) zimnej wody. Zostawiamy na noc. Następnego dnia dodajemy 100 g cukru i jedną z lasek cynamonu. Stawiamy na ogniu i zagotowujemy, po czym gotujemy na średnim ogniu, aż śliwki będą miękkie i zaczną się rozpadać - trudno powiedzieć, jak długo, bo to zależy od śliwek. Mączkę kukurydzianą rozrabiamy z niedużą ilością zimnej wody i dodajemy do gotujących się śliwek. Gotujemy, mieszając, przez kilka minut, aż deser zgęstnieje. Przelewamy śliwki do miseczek - najładniej wyglądają w kieliszkach na nóżce - i posypujemy powierzchnię cukrem (te 2 pozostałe łyżki). Zostawiamy do wystygnięcia. Śmietankę ubijamy na półsztywno i wykładamy na wierzch śliwek. Drugą laskę cynamonu łamiemy wzdłuż na patyczki i ozdabiamy nimi deser.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: tradycyjna

Podobne przepisy:

PieceOfCake © 2008-2024