Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Ficelles-picardes

Ficelles picardes

Specjalność Pikardii - krainy w północnej Francji. Możemy nafaszerowane naleśniki zwinąć i zapiec w śmietanie z serem, możemy też zrobić z nich "woreczki" i zawiązać je kawałkiem szczypiorku.

Rodzaj dania: Danie główne mięsne

Kraj pochodzenia: Francja - Pikardia

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: średnio trudna

Składniki:
250 g grzybów (leśnych lub pieczarek)
łyżka masła
6 łyżek gęstej kwaśnej śmietany
100 g sera gruyere
12 naleśników
12 małych i cienkich plasterków szynki

Opis przyrządzania:
Grzyby przebieramy, szybko płuczemy i osączamy na ściereczce. Drobno siekamy. Masło roztapiamy na patelni, wrzucamy grzyby i chwilę podsmażamy na dużym ogniu. Potem ogień zmniejszamy i dusimy grzybki przez 10 minut. Dodajemy 2 łyżki śmietany, mieszamy i odparowujemy na średnim ogniu, aż masa grzybowa będzie gęsta. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gruyere ścieramy na drobnej tarce i 2 łyżki dodajemy do masy grzybowej. Nagrzewamy opiekacz w piekarniku. Na każdym naleśniku kładziemy plaster szynki. Na szynce rozsmarowujemy masę grzybową, po czym naleśniki zwijamy w ruloniki i układamy w żaroodpornym naczyniu. Możemy też uformować nadziane naleśniki w woreczki i związać je kawałkiem szczypiorku. Naleśniki smarujemy resztą śmietany i posypujemy resztą tartego sera. Wstawiamy pod nagrzany opiekacz na kilka minut, aż ser się przyrumieni. Podajemy natychmiast.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024