Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Fettuccine-z-dwoma-rodzajami-lososia
Fettuccine z dwoma rodzajami łososia
Ulubiony makaron mojego męża, który to mąż ogólnie niechętnie jada ryby...
Rodzaj dania: Danie główne z makaronu, ryżu i kaszy
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
350 g świeżego makaronu fettuccine (może być gotowy)
200 g filetów z łososia bez skóry
100 g wędzonego łososia
cytryna
łyżka masła
200 ml kremowej śmietanki
1/2 pęczka koperku
4 łyżki kawioru z łososia
Opis przyrządzania:
Nastawiamy duży gar osolonej wody. Kiedy się zagotuje, wkładamy makaron i gotujemy al dente (to może trwać różnie, w zależności od grubości, na jaką rozwałkowaliśmy makaron). Łososia surowego myjemy, osuszamy i pincetką usuwamy ewentualne ości. Kroimy rybę w małe kawałeczki. W takie same kawałeczki kroimy wędzonego łososia. Oba rodzaje ryby mieszamy i wkładamy do dużej miski. Cytrynę szorujemy w gorącej wodzie, osuszamy. Ścieramy skórkę na drobnej tarce i dodajemy do ryby. Sok wyciskamy. Masło roztapiamy w rondelku, dodajemy śmietankę i zagotowujemy - uwaga, żeby nie wykipiała. Gotujemy na średnim ogniu, aż nieco się zredukuje i będzie miała jasnozłoty kolor. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny i pieprzem. Koperek myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Ugotowany makaron odcedzamy i natychmiast wrzucamy do miski z łososiami. Równie szybko wlewamy wrzącą śmietankę, mieszamy i przykrywamy na chwilę. Przekładamy makaron na 4 głębokie ogrzane talerze, posypujemy koperkiem, a na wierzch kładziemy łyżkę kawioru.
Temperatura podawania:ciepła
Główny składnik: makaron-kasza-ryż
Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024