Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Feta-z-tymiankiem

Feta z tymiankiem

Wakacyjna w charakterze, prosta i smaczna przekąska z sera feta. Właśnie ze względu na tę prostotę ważne jest, by ser był możliwie najlepszej jakości, tymianek świeży, a oliwa z oliwek naprawdę extravergine. Świeża bagietka i kieliszek wina są chyba oczywiste?

Rodzaj dania: Małe danie

Kraj pochodzenia: Kraje śródziemnomorskie

Liczba porcji: 2

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
200 g sera feta
świeży tymianek
oliwa z oliwek

Opis przyrządzania:
Kawałek sera feta kroimy szerokim nożem na dwa plastry. Włączamy grill w piekarniku. Ser kładziemy na 2 kawałkach mocnej aluminiowej folii. Brzegi folii zaginamy do góry, ale nie przykrywamy sera. Każdy kawałek sera polewamy łyżką dobrej oliwy z oliwek i posypujemy listkami świeżego tymianku. Ser w folii wstawiamy pod grill na kilka minut - feta powinna zmięknąć i zacząć się tu i ówdzie przyrumieniać, co będzie trwało do 10 minut. Podajemy prosto z piekarnika, z dodatkiem chrupiącej bagietki i z jakąś prostą sałatą.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024