W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

JesteÅ› w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Fegatini

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Małe danie

Fegatini

Absolutnie klasyczne crostini z niezbyt gęstym pasztetem z wątróbek i kaparów. Absolutnie doskonałe.

Kraj pochodzenia: WÅ‚ochy-Toskania

Liczba porcji: 8

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 1/2 kg wÄ…tróbki z kurczaka
  • oliwa z oliwek
  • 3 Å‚yżki dobrego octu winnego
  • kieliszek biaÅ‚ego wytrawnego wina
  • ćwiartka cytryny
  • zÄ…bek czosnku
  • 6 listków Å›wieżej szaÅ‚wi
  • 2 Å‚yżki solonych kaparów
  • Å‚yżka masÅ‚a
  • crostini

Fegatini - Opis przyrzÄ…dzania:

Wątróbki czyścimy, płuczemy i osuszamy. Na sporej patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwy, wkładamy wątróbki i smażymy kilka minut na średnim ogniu, mieszając. Dolewamy ocet, a po 2 minutach wino. Wkładamy ćwiartkę cytryny (bez pestek), pokrojony ząbek czosnku i szałwię. Patelnię przykrywamy i dusimy mięso 3 kwadranse. Co jakiś czas sprawdzamy, czy wątróbki się nie przypalają. Jeśli zaczną, dolewamy trochę wody lub wina. Z ugotowanego mięsa wyjmujemy cytrynę. Wątróbki miksujemy na gładką masę, dodając opłukane z soli kapary i masło. Solimy i - pardon - pieprzymy do smaku. Pasztet powinien być niezbyt gęsty. Gotowym pasztetem smarujemy ciepłe crostini.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Fegatini: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: