Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Fegatini

Fegatini

Absolutnie klasyczne crostini z niezbyt gęstym pasztetem z wątróbek i kaparów. Absolutnie doskonałe.

Rodzaj dania: Małe danie

Kraj pochodzenia: Włochy-Toskania

Liczba porcji: 8

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
1/2 kg wątróbki z kurczaka
oliwa z oliwek
3 łyżki dobrego octu winnego
kieliszek białego wytrawnego wina
ćwiartka cytryny
ząbek czosnku
6 listków świeżej szałwi
2 łyżki solonych kaparów
łyżka masła
crostini

Opis przyrządzania:
Wątróbki czyścimy, płuczemy i osuszamy. Na sporej patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwy, wkładamy wątróbki i smażymy kilka minut na średnim ogniu, mieszając. Dolewamy ocet, a po 2 minutach wino. Wkładamy ćwiartkę cytryny (bez pestek), pokrojony ząbek czosnku i szałwię. Patelnię przykrywamy i dusimy mięso 3 kwadranse. Co jakiś czas sprawdzamy, czy wątróbki się nie przypalają. Jeśli zaczną, dolewamy trochę wody lub wina. Z ugotowanego mięsa wyjmujemy cytrynę. Wątróbki miksujemy na gładką masę, dodając opłukane z soli kapary i masło. Solimy i - pardon - pieprzymy do smaku. Pasztet powinien być niezbyt gęsty. Gotowym pasztetem smarujemy ciepłe crostini.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024