Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Farsz-ze-swiezej-kapusty-do-nalesnikow-pierogow-krokietow
Farsz ze świeżej kapusty (do naleśników, pierogów, krokietów)
Łagodny, ale charakterystyczny farsz ze świeżej kapusty i jajek na twardo, który przybył do polskiej kuchni zza wschodniej granicy.
Rodzaj dania: Przepis podstawowy
Kraj pochodzenia: Polska/Rosja
Liczba porcji: 4-6
Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
mała główka kapusty
cebula
2 łyżki masła
szklanka (250 ml) mleka
2-3 jajka na twardo
kminek
Opis przyrządzania:
Kapustę obieramy z wierzchnich liści, kroimy w ćwiartki i wycinamy głąb. Drobno szatkujemy, wsypujemy na sito i przepłukujemy w zimnej wodzie. Wkładamy kapustę do garnka, zalewamy wrzątkiem, a kiedy się zagotuje - odcedzamy. Jeszcze raz siekamy na drobniejsze kawałki. Cebulę obieramy i drobno siekamy. W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę i kapustę. Smażymy chwilę, mieszając, po czym zalewamy mlekiem. Gotujemy przez pół godziny, pilnując, żeby się nie przypaliła. Miękką kapustę studzimy. Jajka na twardo grubo siekamy i mieszamy z wystudzoną kapustą. Doprawiamy do smaku solą (dość dużo), świeżo zmielonym pieprzem i odrobiną kminku. Używamy do nadziewania naleśników, pierogów, krokietów i pieroga z ciasta drożdżowego lub francuskiego.
Temperatura podawania:ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024