W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Farfalle z krewetkami i szafranem

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne z makaronu, ryżu i kaszy

Farfalle z krewetkami i szafranem

Błyskawiczne, prościuteńkie, ładne i smaczne danie - makaron w formie motylków (lub kokardek, jak mawiają inni) podajemy ze złotawym sosem, w którym pływają różowe krewetki.

Kraj pochodzenia: Włochy

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 300 g makaronu farfalle
  • 4 pory
  • 400 g małych obranych krewetek
  • oliwa z oliwek
  • opakowanie szafranu
  • 200 ml kremowej śmietanki

Farfalle z krewetkami i szafranem - Opis przyrządzania:

Nastawiamy duży gar osolonej wody. Kiedy się zagotuje, wrzucamy makaron i gotujemy al dente, zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.
W tak zwanym międzyczasie odcinamy porom korzonki i zielone liście, zdejmujemy także wierzchnią warstwę. Kroimy pory na kilkucentymetrowe kawałki, a potem wzdłuż na pasemka.
Krewetki płuczemy w zimnej wodzie, osączamy.
Na sporej patelni rozgrzewamy ze 2 łyżki oliwy, wrzucamy pory i smażymy chwilę (na średnim ogniu), aż zmiękną.
Dodajemy krewetki i dusimy razem z porami jakieś 5 minut - krewetki powinny się zaróżowić.
Szafran rozpuszczamy w łyżce wrzątku, dodajemy do krewetek. Dolewamy też śmietankę i podgrzewamy na sporym ogniu, aż sos się zagotuje.
Ugotowany makaron odcedzamy, wrzucamy na patelnię z sosem i mieszamy.
Przekładamy do miski lub na ogrzane talerze i natychmiast podajemy.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: makaron-kasza-ryż

Kiedy przygotować Farfalle z krewetkami i szafranem: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Farfalle z krewetkami i szafranem przepisy:

  • Farfalle z pieczarkami i groszkiem
    Makaronowe motylki z treściwym sosem na bazie śmietany. Jeśli nie mamy świeżego groszku, ten mrożony doskonale się nada.
  • Farfalle z ricottą, fasolką i groszkiem Farfalle z ricottą, fasolką i groszkiem
    Przywiozłam z Włoch fantastyczną ricottę! Bardzo się przydała w tym przepisie, znalezionym w jakimś włoskim czasopiśmie kulinarnym. Dodatek groszku i fasolki jest mój własny...
  • Zupa kokosowa z krewetkami
    Zupa typu główne danie - gęsta od makaronu ryżowego i kokosowego mleka. Krewetki i zielony groszek są nie tylko smaczne, ale i ładnie wyglądają.
  • Krewetki smażone w makaronie
    Bardzo ładna i smaczna przystawka przed jakimś azjatyckim daniem. Owinięte makaronem krewetki wyglądają zabawnie i przyjemnie chrupią. Podajemy z jakimś małym sosikiem do maczania (patrz: Sosy).
  • Tajskie krewetki z makaronem
    Idealne danie dla wielbicieli krewetek - jest ich znacznie więcej, niż makaronu. Spora ilość tłuczonego czarnego pieprzu mile zaostrza smak.


Podziel się linkiem:




Komentarze: