Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Farfalle-z-krewetkami-i-szafranem

Farfalle z krewetkami i szafranem

Błyskawiczne, prościuteńkie, ładne i smaczne danie - makaron w formie motylków (lub kokardek, jak mawiają inni) podajemy ze złotawym sosem, w którym pływają różowe krewetki.

Rodzaj dania: Danie główne z makaronu, ryżu i kaszy

Kraj pochodzenia: Włochy

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
300 g makaronu farfalle
4 pory
400 g małych obranych krewetek
oliwa z oliwek
opakowanie szafranu
200 ml kremowej śmietanki

Opis przyrządzania:
Nastawiamy duży gar osolonej wody. Kiedy się zagotuje, wrzucamy makaron i gotujemy al dente, zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.
W tak zwanym międzyczasie odcinamy porom korzonki i zielone liście, zdejmujemy także wierzchnią warstwę. Kroimy pory na kilkucentymetrowe kawałki, a potem wzdłuż na pasemka.
Krewetki płuczemy w zimnej wodzie, osączamy.
Na sporej patelni rozgrzewamy ze 2 łyżki oliwy, wrzucamy pory i smażymy chwilę (na średnim ogniu), aż zmiękną.
Dodajemy krewetki i dusimy razem z porami jakieś 5 minut - krewetki powinny się zaróżowić.
Szafran rozpuszczamy w łyżce wrzątku, dodajemy do krewetek. Dolewamy też śmietankę i podgrzewamy na sporym ogniu, aż sos się zagotuje.
Ugotowany makaron odcedzamy, wrzucamy na patelnię z sosem i mieszamy.
Przekładamy do miski lub na ogrzane talerze i natychmiast podajemy.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: makaron-kasza-ryż

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024