Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Farfalle-z-krewetkami-i-szafranem
Farfalle z krewetkami i szafranem
Błyskawiczne, prościuteńkie, ładne i smaczne danie - makaron w formie motylków (lub kokardek, jak mawiają inni) podajemy ze złotawym sosem, w którym pływają różowe krewetki.
Rodzaj dania: Danie główne z makaronu, ryżu i kaszy
Kraj pochodzenia: Włochy
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
300 g makaronu farfalle
4 pory
400 g małych obranych krewetek
oliwa z oliwek
opakowanie szafranu
200 ml kremowej śmietanki
Opis przyrządzania:
Nastawiamy duży gar osolonej wody. Kiedy się zagotuje, wrzucamy makaron i gotujemy al dente, zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.
W tak zwanym międzyczasie odcinamy porom korzonki i zielone liście, zdejmujemy także wierzchnią warstwę. Kroimy pory na kilkucentymetrowe kawałki, a potem wzdłuż na pasemka.
Krewetki płuczemy w zimnej wodzie, osączamy.
Na sporej patelni rozgrzewamy ze 2 łyżki oliwy, wrzucamy pory i smażymy chwilę (na średnim ogniu), aż zmiękną.
Dodajemy krewetki i dusimy razem z porami jakieś 5 minut - krewetki powinny się zaróżowić.
Szafran rozpuszczamy w łyżce wrzątku, dodajemy do krewetek. Dolewamy też śmietankę i podgrzewamy na sporym ogniu, aż sos się zagotuje.
Ugotowany makaron odcedzamy, wrzucamy na patelnię z sosem i mieszamy.
Przekładamy do miski lub na ogrzane talerze i natychmiast podajemy.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: makaron-kasza-ryż
Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024