W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Eskalopki cielęce z różowym pieprzem

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne mięsne

Eskalopki cielęce z różowym pieprzem

Szybkie danie z cielęciny z moim ukochanym różowym pieprzem. Podajemy z piure ziemniaczanym, żeby mieć z czym mieszać śmietanowy, pyszny sos...

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 4 szalotki
  • 4 sznycle cielęce (o wadze około 150 g każdy)
  • garść mąki
  • 2 łyżki masła
  • łyżka koniaku
  • 200 ml kremowej śmietanki
  • łyżka różowego pieprzu w zalewie

Eskalopki cielęce z różowym pieprzem - Opis przyrządzania:

Szalotki obieramy i drobniutko siekamy. Sznycle kładziemy (po jednym) na desce, przykrywamy kawałkiem folii plastikowej i lekko rozbijamy tłuczkiem. Kroimy każdy na 2 kawałki, solimy, pieprzymy (pardon) i oprószamy maką, strząsając jej nadmiar. Na dużej patelni roztapiamy łyżkę masła. Wrzucamy szalotki i smażymy na średnim ogniu, często mieszając, aż zaczną się złocić. Szalotki zdejmujemy z patelni, a na patelnię wkładamy resztę masła i rozgrzewamy. Na gorący tłuszcz kładziemy eskalopki i smażymy je na średnim ogniu po 3 minuty z każdej strony. Usmażone mięso zdejmujemy z patelni i trzymamy w cieple (np. zawijamy w folię aluminiową i kładziemy na kaloryferze). Na patelnię z powrotem wrzucamy szalotki i - kiedy się zagrzeją - wlewamy koniak. Dolewamy śmietankę i gotujemy na średnim ogniu, aż sos się nieco zredukuje. Solimy i (znów pardon) pieprzymy do smaku. Różowy pieprz starannie osączamy z zalewy i dodajemy do sosu. Na ogrzanych talerzach kładziemy mięso i polewamy je sosem - jeśli eskalopki, mimo naszych wysiłków, wystygły za bardzo, rozgrzewamy je krótko w sosie i wraz z nim przekładamy na talerze. Podajemy natychmiast.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Eskalopki cielęce z różowym pieprzem: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Eskalopki cielęce z różowym pieprzem przepisy:

  • Cielęce eskalopki z cytryną
    Szybkie, świeże danie z klasycznym włoskim zestawem smaków: cytryna-czosnek-natka. Podajemy z ziemniaczanym piure lub absolutnie podstawowym risotto.
  • Polędwiczki cielęce z cynamonowym sosem
    Cielęcina bywa tak delikatna w smaku, że trzeba ją wspomóc jakimś ciekawszym dodatkiem. Sos cynamonowy na pewno nie jest banalny i tak przygotowane mięso spokojnie możemy podać gościom. Do cielęciny serwujemy piure ziemniaczane lub cieniuteńkie frytki oraz ze dwa rodzaje jarzynek, jedną koniecznie zieloną (np. fasolkę).
  • Polędwiczki cielęce z gorgonzolą
    Przepis typu: "znacie? no to posłuchajcie...". Nic w nim nie ma nadzwyczajnego, ale czasem trzeba sobie przypomnieć, że takie proste i dobre rzeczy istnieją. Do kotlecików świetnie pasują spaetzle (np. *!*2352*!*).
  • Bucatini z różowym sosem
    Przyjemny makaron z sosem ze świeżych pomidorów i koziego twarożku - chętni do eksperymentowania mogą zastąpić kozi serek świeżą bryndzą; może to być całkiem niezłe.
  • Cielęce pulpeciki z jabłkami
    Jesienna cielęcinka z jabłkami i świeżym majerankiem. Podajemy z kremowym piure ziemniaczanym.




Podziel się linkiem:


Komentarze: