Szybkie danie z cielęciny z moim ukochanym różowym pieprzem. Podajemy z piure ziemniaczanym, żeby mieć z czym mieszać śmietanowy, pyszny sos...
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Eskalopki cielęce z różowym pieprzem - Opis przyrządzania:
Szalotki obieramy i drobniutko siekamy. Sznycle kładziemy (po jednym) na desce, przykrywamy kawałkiem folii plastikowej i lekko rozbijamy tłuczkiem. Kroimy każdy na 2 kawałki, solimy, pieprzymy (pardon) i oprószamy maką, strząsając jej nadmiar. Na dużej patelni roztapiamy łyżkę masła. Wrzucamy szalotki i smażymy na średnim ogniu, często mieszając, aż zaczną się złocić. Szalotki zdejmujemy z patelni, a na patelnię wkładamy resztę masła i rozgrzewamy. Na gorący tłuszcz kładziemy eskalopki i smażymy je na średnim ogniu po 3 minuty z każdej strony. Usmażone mięso zdejmujemy z patelni i trzymamy w cieple (np. zawijamy w folię aluminiową i kładziemy na kaloryferze). Na patelnię z powrotem wrzucamy szalotki i - kiedy się zagrzeją - wlewamy koniak. Dolewamy śmietankę i gotujemy na średnim ogniu, aż sos się nieco zredukuje. Solimy i (znów pardon) pieprzymy do smaku. Różowy pieprz starannie osączamy z zalewy i dodajemy do sosu. Na ogrzanych talerzach kładziemy mięso i polewamy je sosem - jeśli eskalopki, mimo naszych wysiłków, wystygły za bardzo, rozgrzewamy je krótko w sosie i wraz z nim przekładamy na talerze. Podajemy natychmiast.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: mięsna
Kiedy przygotować Eskalopki cielęce z różowym pieprzem: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |