Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Eskalopki-cielece-z-rozowym-pieprzem

Eskalopki cielęce z różowym pieprzem

Szybkie danie z cielęciny z moim ukochanym różowym pieprzem. Podajemy z piure ziemniaczanym, żeby mieć z czym mieszać śmietanowy, pyszny sos...

Rodzaj dania: Danie główne mięsne

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
4 szalotki
4 sznycle cielęce (o wadze około 150 g każdy)
garść mąki
2 łyżki masła
łyżka koniaku
200 ml kremowej śmietanki
łyżka różowego pieprzu w zalewie

Opis przyrządzania:
Szalotki obieramy i drobniutko siekamy. Sznycle kładziemy (po jednym) na desce, przykrywamy kawałkiem folii plastikowej i lekko rozbijamy tłuczkiem. Kroimy każdy na 2 kawałki, solimy, pieprzymy (pardon) i oprószamy maką, strząsając jej nadmiar. Na dużej patelni roztapiamy łyżkę masła. Wrzucamy szalotki i smażymy na średnim ogniu, często mieszając, aż zaczną się złocić. Szalotki zdejmujemy z patelni, a na patelnię wkładamy resztę masła i rozgrzewamy. Na gorący tłuszcz kładziemy eskalopki i smażymy je na średnim ogniu po 3 minuty z każdej strony. Usmażone mięso zdejmujemy z patelni i trzymamy w cieple (np. zawijamy w folię aluminiową i kładziemy na kaloryferze). Na patelnię z powrotem wrzucamy szalotki i - kiedy się zagrzeją - wlewamy koniak. Dolewamy śmietankę i gotujemy na średnim ogniu, aż sos się nieco zredukuje. Solimy i (znów pardon) pieprzymy do smaku. Różowy pieprz starannie osączamy z zalewy i dodajemy do sosu. Na ogrzanych talerzach kładziemy mięso i polewamy je sosem - jeśli eskalopki, mimo naszych wysiłków, wystygły za bardzo, rozgrzewamy je krótko w sosie i wraz z nim przekładamy na talerze. Podajemy natychmiast.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024