Sos do szaszłyków - z kurczaka, indyka, wołowiny, wieprzowiny, jagnięciny lub ryby. Spora ilość kminu rzymskiego nadaje mu egzotyczny posmak.
Kraj pochodzenia: Meksyk
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Encebollado - Opis przyrzÄ…dzania:
Pomidory wrzucamy na minutę do wrzątku, przelewamy zimną wodą i zdejmujemy skórkę. Drobno siekamy. Cebule obieramy i też drobno siekamy. Do dużego rondla wlewamy 2 łyżki oliwy i wrzucamy cebulę. Smażymy chwilę na dużym ogniu, po czym zmniejszamy ogień i dolewamy 1/2 szklanki wody. Dodajemy umytą papryczkę (w całości) i kmin rzymski. Gotujemy na małym ogniu przez kwadrans czyli 15 minut. Dodajemy pomidory. Limetkę szorujemy w gorącej wodzie i osuszamy. Ścinamy kawałek skórki o szerokości 1 cm i dodajemy do garnka. Kolendrę płuczemy, osuszamy i drobno siekamy. Połowę dodajemy do garnka. Solimy i - pardon - pieprzymy do smaku, dodajemy też łyżeczkę cukru. Dusimy wszystko na małym ogniu przez 20 minut, co jakiś czas mieszając. Sprawdzamy, czy nie trzeba dosolić i wrzucamy resztę siekanej kolendry.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Encebollado: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |