Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Encebollado

Encebollado

Sos do szaszłyków - z kurczaka, indyka, wołowiny, wieprzowiny, jagnięciny lub ryby. Spora ilość kminu rzymskiego nadaje mu egzotyczny posmak.

Rodzaj dania: Sosy

Kraj pochodzenia: Meksyk

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
500 g (1/2 kg) pomidorów
2 cebule
oliwa z oliwek
ostra czerwona papryczka
łyżka nasion kminu rzymskiego
limetka
mały pęczek świeżej kolendry

Opis przyrządzania:
Pomidory wrzucamy na minutę do wrzątku, przelewamy zimną wodą i zdejmujemy skórkę. Drobno siekamy. Cebule obieramy i też drobno siekamy. Do dużego rondla wlewamy 2 łyżki oliwy i wrzucamy cebulę. Smażymy chwilę na dużym ogniu, po czym zmniejszamy ogień i dolewamy 1/2 szklanki wody. Dodajemy umytą papryczkę (w całości) i kmin rzymski. Gotujemy na małym ogniu przez kwadrans czyli 15 minut. Dodajemy pomidory. Limetkę szorujemy w gorącej wodzie i osuszamy. Ścinamy kawałek skórki o szerokości 1 cm i dodajemy do garnka. Kolendrę płuczemy, osuszamy i drobno siekamy. Połowę dodajemy do garnka. Solimy i - pardon - pieprzymy do smaku, dodajemy też łyżeczkę cukru. Dusimy wszystko na małym ogniu przez 20 minut, co jakiś czas mieszając. Sprawdzamy, czy nie trzeba dosolić i wrzucamy resztę siekanej kolendry.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024