W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

JesteÅ› w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Elegancki krem z zielonego groszku

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Zupa

Elegancki krem z zielonego groszku

Jadłam niedawno taką zupę w bardzo eleganckiej restauracji, podaną w małych kieliszkach jako amuse bouche. Była naprawdę znakomita, więc starałam się możliwie wiernie odtworzyć smak.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 8

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 500 g (1/2 kg) mrożonego zielonego groszku
  • 100 g chudego wÄ™dzonego boczku w cienkich plasterkach
  • 100 ml kremowej Å›mietanki
  • 2 Å‚yżki dobrej gruboziarnistej musztardy
  • 8 listków Å›wieżej kolendry

Elegancki krem z zielonego groszku - Opis przyrzÄ…dzania:

Nastawiamy garnek osolonej wody. Kiedy się zagotuje, wrzucamy zamrożony groszek i gotujemy mniej więcej 8 minut. Odcedzamy, ale wody z gotowania nie wylewamy. Groszek studzimy na sicie pod strumieniem zimnej wody. Plasterki boczku kroimy w najdrobniejszą kosteczkę, jaką się da. Teflonową patelnię stawiamy na średnim ogniu, wkładamy boczek i smażymy, co jakiś czas mieszając, aż wytopi się tłuszcz, a skwareczki będą pięknie złote. Usmażony boczek przekładamy na kawałek kuchennego papieru, żeby osączyć je z tłuszczu. Groszek osączamy z wody i wrzucamy do blendera. Miksujemy na gładką masę, dolewając wodę od gotowania - mniej więcej szklankę, zupa nie powinna być ani gęsta, ani rzadka, tylko "wraz". Zmiksowany groszek dodatkowo przecieramy przez sitko, po czym wlewamy do garnka. Dolewamy śmietankę i dodajemy musztardę. Stawiamy garnek na ogniu i podgrzewamy, aż zupa będzie dobrze gorąca. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na dno małych filiżanek lub szklaneczek wkładamy boczek, wlewamy zupę (najlepiej z dzbanka z dzióbkiem, wtedy nie poplamimy brzegów szklaneczek), a na wierzch kładziemy po listku kolendry. Podajemy z małymi łyżeczkami - takimi do espresso.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować Elegancki krem z zielonego groszku: można zrobić wcześniej

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Elegancki krem z zielonego groszku przepisy:

  • WÅ‚oska bieda-zupka
    Powstała ponoć w trudnych kulinarnie latach II wojny światowej - bieda-zupka bez mięsa, z samych warzyw (jakoś zawsze w pięknej Italii dostępnych). Bardzo smaczna i pożywna.
  • Zupa kokosowa z krewetkami
    Zupa typu główne danie - gęsta od makaronu ryżowego i kokosowego mleka. Krewetki i zielony groszek są nie tylko smaczne, ale i ładnie wyglądają.
  • Zupa trochÄ™ jakby azjatycka Zupa trochÄ™ jakby azjatycka
    Bardzo smaczna, rozgrzewająca, ale lekka zupa na każdą dietę! Jeśli mamy już gotowy wywar wołowy, to zrobienie jej trwa sekundy. Ilość warzyw - według uznania; osobiście lubię, żeby to jednak była zupa, a nie sałatka, więc wrzucam garść warzywnych pasków na talerz. Jeśli kogoś jednak na nogi stawiają dopiero ilości hurtowe, to zakazu nie ma... To samo dotyczy chilli. A - dobrze na koniec wrzucić kilka listków kolendry, ale ja jej akurat nie miałam pod ręką...
  • Wiejska zupa jarzynowa
    Rozgrzewająca, solidna zupa zimowa z wędzonym boczkiem.
  • Szpinak i ziemniaki zapiekane po wÅ‚osku
    Solidna, rozgrzewająca zapiekanka z miłym posmakiem parmezanu i przypieczonych orzeszków piniowych. Podajemy z zieloną sałatą i sałatką z pomidorów (na przykład).




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: