Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Elegancki-krem-z-zielonego-groszku

Elegancki krem z zielonego groszku

Jadłam niedawno taką zupę w bardzo eleganckiej restauracji, podaną w małych kieliszkach jako amuse bouche. Była naprawdę znakomita, więc starałam się możliwie wiernie odtworzyć smak.

Rodzaj dania: Zupa

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 8

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
500 g (1/2 kg) mrożonego zielonego groszku
100 g chudego wędzonego boczku w cienkich plasterkach
100 ml kremowej śmietanki
2 łyżki dobrej gruboziarnistej musztardy
8 listków świeżej kolendry

Opis przyrządzania:
Nastawiamy garnek osolonej wody. Kiedy się zagotuje, wrzucamy zamrożony groszek i gotujemy mniej więcej 8 minut. Odcedzamy, ale wody z gotowania nie wylewamy. Groszek studzimy na sicie pod strumieniem zimnej wody. Plasterki boczku kroimy w najdrobniejszą kosteczkę, jaką się da. Teflonową patelnię stawiamy na średnim ogniu, wkładamy boczek i smażymy, co jakiś czas mieszając, aż wytopi się tłuszcz, a skwareczki będą pięknie złote. Usmażony boczek przekładamy na kawałek kuchennego papieru, żeby osączyć je z tłuszczu. Groszek osączamy z wody i wrzucamy do blendera. Miksujemy na gładką masę, dolewając wodę od gotowania - mniej więcej szklankę, zupa nie powinna być ani gęsta, ani rzadka, tylko "wraz". Zmiksowany groszek dodatkowo przecieramy przez sitko, po czym wlewamy do garnka. Dolewamy śmietankę i dodajemy musztardę. Stawiamy garnek na ogniu i podgrzewamy, aż zupa będzie dobrze gorąca. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na dno małych filiżanek lub szklaneczek wkładamy boczek, wlewamy zupę (najlepiej z dzbanka z dzióbkiem, wtedy nie poplamimy brzegów szklaneczek), a na wierzch kładziemy po listku kolendry. Podajemy z małymi łyżeczkami - takimi do espresso.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024