W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Elegancka przystawka jabłkowo-kozio-kacza

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Przystawka

Elegancka przystawka jabłkowo-kozio-kacza

Szalenie wytworna przystawka z gatunku "verrines", czyli małych dań podawanych w kieliszkach lub innych szklanych małych formach. Jest to bardzo prosty sposób na podanie gościom czegoś skromnego i nieskomplikowanego w elegancki i imponujący sposób.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 12 plasterków wÄ™dzonej kaczej piersi (magret fumé)
  • 2 spore jabÅ‚ka
  • oliwa z oliwek
  • 4 Å‚yżki kremowej Å›mietanki
  • 100 g zwartego koziego twarogu (typu Soignon)

Elegancka przystawka jabłkowo-kozio-kacza - Opis przyrządzania:

Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.
6 plasterków piersi kaczki kładziemy na blaszce i wstawiamy do nagrzanego pieca. Pieczemy, aż mięso będzie przyrumienione i chrupkie (jakieś 20 minut, ale trzeba sprawdzać). Wyjmujemy z pieca, osączamy z tłuszczu i studzimy.
Jabłka myjemy, obieramy, wycinamy gniazda nasienne, po czym kroimy w kostkę.
Na sporej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, wrzucamy jabłka i smażymy, aż się lekko przyrumienią. Zdejmujemy z patelni i studzimy.
Śmietankę wlewamy do garnuszka i podgrzewamy do wrzenia. Dodajemy pokruszony ser i mieszamy, na maleńkim ogniu, aż się rozpuści i powstanie gładki krem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dolewamy odrobinę oliwy, mieszamy i studzimy.
Pozostałe plasterki kaczej piersi kroimy w cienkie paseczki.
Do 6 ładnych kieliszków lub szklaneczek wkładamy naprzemiennie nieco koziego kremu, jabłek i pasków mięsa, starając się zrobić to względnie estetycznie.
Dekorujemy upieczonymi plasterkami kaczej piersi i podajemy z małymi łyżeczkami.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Elegancka przystawka jabłkowo-kozio-kacza: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku



Podziel siÄ™ linkiem:




Komentarze: