W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Elegancka przystawka jabłkowo-kozio-kacza

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Przystawka

Elegancka przystawka jabłkowo-kozio-kacza

Szalenie wytworna przystawka z gatunku "verrines", czyli małych dań podawanych w kieliszkach lub innych szklanych małych formach. Jest to bardzo prosty sposób na podanie gościom czegoś skromnego i nieskomplikowanego w elegancki i imponujący sposób.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 12 plasterków wędzonej kaczej piersi (magret fumé)
  • 2 spore jabłka
  • oliwa z oliwek
  • 4 łyżki kremowej śmietanki
  • 100 g zwartego koziego twarogu (typu Soignon)

Elegancka przystawka jabłkowo-kozio-kacza - Opis przyrządzania:

Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.
6 plasterków piersi kaczki kładziemy na blaszce i wstawiamy do nagrzanego pieca. Pieczemy, aż mięso będzie przyrumienione i chrupkie (jakieś 20 minut, ale trzeba sprawdzać). Wyjmujemy z pieca, osączamy z tłuszczu i studzimy.
Jabłka myjemy, obieramy, wycinamy gniazda nasienne, po czym kroimy w kostkę.
Na sporej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, wrzucamy jabłka i smażymy, aż się lekko przyrumienią. Zdejmujemy z patelni i studzimy.
Śmietankę wlewamy do garnuszka i podgrzewamy do wrzenia. Dodajemy pokruszony ser i mieszamy, na maleńkim ogniu, aż się rozpuści i powstanie gładki krem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dolewamy odrobinę oliwy, mieszamy i studzimy.
Pozostałe plasterki kaczej piersi kroimy w cienkie paseczki.
Do 6 ładnych kieliszków lub szklaneczek wkładamy naprzemiennie nieco koziego kremu, jabłek i pasków mięsa, starając się zrobić to względnie estetycznie.
Dekorujemy upieczonymi plasterkami kaczej piersi i podajemy z małymi łyżeczkami.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Elegancka przystawka jabłkowo-kozio-kacza: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku


Podobne do Elegancka przystawka jabłkowo-kozio-kacza przepisy:

  • Napoleonki jabłkowe z foie gras
    Szalenie elegancka (i dość solidna) przystawka z kaczej foie gras, podsuszanych jabłek i grzanek. Od wielkiego dzwonu, no ale w końcu idą Święta... Uprzedzam, że jeszcze tego nie robiłam, ale przepis mi się spodobał - nie wiem tylko, czy w ciągu pół godziny jabłka rzeczywiście zdążą podeschnąć. Chodzi o to, by skoncentrować ich smak, więc może trzeba będzie potrzymać je w piecu dłużej.
  • Blinki z grochu włoskiego z kaczką
    Oryginalna, inspirowana włoskimi i francuskimi plackami z cieciorki, przystawka, doskonale nadająca się na rozpoczęcie eleganckiego obiadu z menu śródziemnomorskim.
  • Mus z koziego twarożku z sałatką z ogórków
    Bardzo elegancka wiosenna przystawka - doskonała na obiad z okazji Pierwszej Komunii, na przykład. Zgrabne "wrzecionka" białego, lekko kwaskowatego musu podajemy z zielono-różową sałatką i orzeszkami piniowymi. Do tego cieniutkie *!*1554*!*.
  • Francuska terrine z prawdziwków
    Bardzo prosta, bardzo elegancka przystawka - terrine z prawdziwków i koziego sera, pokrojona w plastry, podana z małą sałatką i świeżymi orzechami włoskimi.
  • Przegrzebki z kiszoną kapustą z jabłkami
    Przegrzebki i kiszona kapusta? Hm, to typowy dla niemieckiej współczesnej kuchni przykład dania fusion. Ale tym razem bardzo udany - słodkie małże, owinięte boczkiem i przypieczone, na duszonej kapustce z jabłkami i śmietaną. Pyszności.


Podziel się linkiem:




Komentarze: